Forældre demonstrerer i 10 byer for flere pædagoger

Lørdag eftermiddag demonstrerer forældre og andre sympatisører i 10 syd- og sønderjyske byer. De kræver flere voksne til at passe deres børn i dagsinstitutionerne.

Billund, Esbjerg, Fredericia, Haderslev, Hedensted, Horsens, Kolding, Sønderborg, Vejle og Aabenraa. Her går forældre på gaden lørdag klokken 13 samtidig med ligesindede i 49 andre danske byer. 

Forældrene demonstrerer for minimums-normeringer i daginstitutionerne. Baggrunden for demonstrationerne er et forældreopråb baseret på DR-dokumentaren "Hvem passer børnene?"

Gruppen af forældre har på få uger samlet næsten 30.000 medlemmer på Facebook og altså lørdag eftermiddag arrangeret demonstrationer 59 forskellige steder i landet.

Baggrund

* Hvad kræver forældrene?

Forældrene kræver, at der indføres minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Det betyder, at der skal være et loft over, hvor mange børn hver pædagog og pædagogmedhjælper skal tage sig af.

Konkret mener forældrene, at der højst skal være tre børn for hver voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne. Det samme anbefaler pædagogernes fagforening, Bupl.

* Hvad mener politikerne om minimumsnormeringer?

I marts stemte Folketinget om et beslutningsforslag, der netop handlede om indførelse af minimumsnormeringer i daginstitutionerne. Forslaget var fremsat af SF, som mener, at der højst bør være tre børn per voksen i vuggestuerne og seks børn for hver voksen i børnehaverne.

Forslaget blev stemt ned. Hele blå blok samt Socialdemokratiet stemte nej, mens Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet støttede SF's forslag.

* Hvor mange voksne er der i daginstitutionerne?

I 2017 var der i gennemsnit 3,1 børn per ansat (pædagogisk personale) i landets vuggestuer og 6,2 børn pr. ansat i børnehaverne.

Det fremgår af en opgørelse fra Danmarks Statistik. Statistikken er dog blevet kritiseret - blandt andet fordi den medregner institutionernes ledere, som ofte bruger det meste af deres tid på andre opgaver end børnene.

Hvis man fraregner lederne, var der i 2017 i gennemsnit 3,3 børn per ansat i landets vuggestuer og 6,7 børn per ansat i børnehaverne.

Statistikken er desuden blevet kritiseret for at være misvisende, fordi den ikke tager højde for, at pædagoger holder pauser, har sygedage, er på efteruddannelse og laver administrativt arbejde.

Reelt vil der derfor ofte være flere børn per ansat i institutionerne, end de tal der fremgår af de generelle opgørelser.

Dertil kommer, at der er store forskelle på normeringerne mellem de enkelte kommuner.

Kilder: Ritzau, Folketinget, Danmarks Statistik, Børne- og Socialministeriet.