Sebastian får selvtillid som brandkadet

Sebastian Damm og andre sårbare unge får selvtillid og mod på skolelivet gennem arbejdet som brandkadetter.

Sårbare unge kan have svært ved at følge med i skolen og finde deres vej ud i livet, men gennem såkaldte brandkadetkorps – hvor de unge bliver uddannet til at hjælpe de frivillige brandmænd - får de masser af selvtillid. 15-årige Sebastian Damm er en af dem. Han er ordblind, og læsevanskelighederne har været så stort et problem for ham, at han ofte gemte sig i skolen og var tilbageholdende og mut, men det lavede arbejdet som brandkadet om på.

- Jeg har fået selvtillid og tør gøre ting, som jeg ikke turde før. Jeg har fundet ud af, at selvom jeg ikke er god til at læse, så kan jeg nogle andre ting, siger Sebastian Damm, der sågar agerer holdleder på nogle af slukningsøvelserne hos Kolding Brandværn, hvor han er brandkadet.

quote

Jeg har fået selvtillid og tør gøre ting, som jeg ikke turde før. Jeg har fundet ud af, at selvom jeg ikke er god til at læse, så kan jeg nogle andre ting

Sebastian Damm, 15-årige brandkadet i Kolding

Sebastian Damm er ikke den eneste unge, det har hjulpet at blive brandkadet. På landsplan er der 354 brandkadetter i alderen 10-18 år. Omkring halvdelen af dem er sårbare unge, og i Kolding er det bl.a. ungdomsskolen, der er med til at prikke de unge på skulderen.

De unge bliver uddannet som frivillige brandmænd og tanker masser af selvtillid.
De unge bliver uddannet som frivillige brandmænd og tanker masser af selvtillid.
Foto: Frederikke Langer, TV SYD

- Vi har et samarbejde med skolen, hvor vi finder frem til de unge, og vi har rigtig gode erfaringer med det. Vi ser mange unge, der får et boost i selvtilliden af at blive brandkadet. Det gode er, at de tager det med ind i skolen og med videre i livet, siger ungdomsskoleleder Morten Schneider Schlægelberger fra UngKolding.

Kadetterne mødes en gang om ugen lige efter skole og efter 24 ugers grundforløb kan de deltage i udrykninger, efterslukninger og vedligeholdelse af udstyr. Projektet er støttet af TrygFonden og Velux Fonden og det er planen, at også Aabenraa og Tønder skal have et brandkadetkorps til næste år. 

Se Med På Job herunder eller på TV SYD + kl. 19.55 eller 22.40:

Beredskabscenter Gudsø i Fredericia er stedet, hvor brandmænd øver sig på at slukke brande og redde folk ud fra brændende huse.