SF: Politikerne skal tænke landdistrikterne ind i alle lovforslag

Alle lovforslag skal igennem et såkaldt landdistriktfilter, det foreslår SF. God ide, siger flere borgmestre. Nej - det er slet ikke nok, siger lokal MF'er og venstrekvinde.

SF foreslår nu, at politikerne på Christiansborg skal tvinges til at tænke landdistrikterne ind i alle lovforslag.

quote

Der er brug for job, der er brug for vækst, det kræver man tar initiativer der sikrer, at der er skoler og arbejdspladser vækst.

Pia Olsen Dyhr, MF, formand, SF

Det vil sige, at politikerne skal svare på, hvad det kommer til at betyde for landområderne, når de vedtager love for eksempel om udruling af bredbånd, om fordeling af uddannelsesinstitutioner og så videre.

- Der er brug for job, der er brug for vækst, det kræver man tar initiativer der sikrer, at der er skoler og arbejdspladser vækst, det kræver at vi kigger på lovgigning hver eneste gang vi laver den, at det ikke har dårlige konsekvenser lokalt, siger SF formand Pia Olsen Dyhr til TV SYD.

Forslaget blev først gang fremsat af Landdistrikternes Fællesråd tilbage i 2014, og næstformand i organisationen Karsten Gram er meget tilfreds med, at forslaget vinder genklang hos politikerne på Christiansborg.

Han håber, politikerne på Christiansborg vil tænke ud af boksen og ud fra Borgen. Det skulle gerne brede sig til politikerne rundt i byrådssalene og videre ud.

quote

Kommunerne kunne også trænge til et landdistriktfilter, så man også får fokus på, at hvad man gør i kommunerne, at det ikke kun sker i kommuners hovedby, men også ude i landdistrikterne.

Karsten Gram, næstfmd., Landdistrikternes Fællesråd

- Kommunerne kunne også trænge til et landdistriktfilter, så man også får fokus på, at hvad man gør i kommunerne, at det ikke kun sker i kommuners hovedby, men også i landdistrikterne.

Meningen er, at bringe hele Danmark bedre ind politikernes lovgivningsarbejde.

Det prøver de allerde i Varde Kommune. Her benytter de metoden, og tænker altid på, hvad kommunale initiativer betyder for hele kommunen, og Vardes borgmester Erik Buhl hilser ideen velkommen.

- Det er en lavpraktisk måde at komme ind og dagsordensætte det helt ind i det inderste maskinrum i vores måde at håndtere Danmarks udvikling på i forhold til lovgivning osv. 

Anni Matthiesen, Venstres medlem af Folketingets Udvalg for Landdistrikter og Øer, synes at ideen lyder spændende, men hun er skeptisk over for om det er nok.

- Jeg tror ikke det er nok med sådan et landdistriktsfilter. Der skal meget mere til. For eksempel udflytning af statslige arbejdspladser. bedre lånevilkår og uddannelsesmuligheder for folk i bosiddende i yderområderne.

Anni Matthiesen, MF, Venstre, Krogager

Forslaget fra SF har været til afstemning før. Uden flertal. Men stemningen både i hovedstaden og noget længere vest på tegner mere positiv nu.