TV der bevæger dig

Sidste ketchup-svindlere sendt i fængsel

Mange af de udsete ofre fik afledt opmærksomheden ved, at der blev sprøjtet en klat ketchup på deres tøj. Foto: Ernst Møller, TV SYD

En mand og en kvinde er om de sidste af en gruppe på seks rumænere blevet dømt for en omfattende serie af tricktyverier og svindel, hvori en klat ketchup har spillet en vigtig rolle.

Manden og kvinden blev torsdag ved Retten i Esbjerg fundet skyldige i omkring 100 forhold og for at have bedraget for omkring 450.000 kroner - samt endnu ca. 50 forhold for mandens vedkommende. 

En enig domsmandsret idømte dem henholdsvis to års og et år og ni måneders fængsel, ligesom de blev udvist af Danmark for bestandigt.

De seks rumænere blev anholdt den 24. november 2017. Rumænerne havde lejet sig ind i et sommerhus i Blåvand, havde lejet biler og arbejdede ifølge tiltalen i to hold.

De aflurede i forretninger ældre menneskers pinkoder til betalingskort. Derefter blev enten ketchup- eller boldtricket taget i anvendelse.

Mange af de udsete ofre fik afledt opmærksomheden ved, at der blev sprøjtet en klat ketchup på deres tøj - og derefter undskyldte rumænerne højlydt mange gange - og ville tørre ketchuppen væk. Den opståede forvirring brugte de til at stjæle betalingskortene og foretage hævninger eller køb på dem.

Andre gange opsøgte de ældre hjemme under påskud af, at de ved et uheld havde skudt en bold ind i deres have.

Det var tip fra lokalområdet i Blåvand, der førte til, at politiet blev opmærksom på gruppen og kunne anholde dem. I sommerhuset lå der mange af de ting, de havde brugt betalingskortene til at købe.

Læs også Sådan brugte rumænske tricktyve en klat ketchup og snød sig til 600.000 kroner

Efter anholdelsen er det Udlændingekontrolafdelingen,(UKA Vest),  i Padborg, der har stået for den omfattende efterforskning i sagen. Efterforskerne optrevlede de mange sager op ved at finde ud af, hvor rumænerne havde opholdt sig hvornår og hvilke bedragerier, de så var ansvarlige for.

Det viste sig, at rumænerne havde gennemført afluringer og tyverier over en stor del af Jylland, ligesom de anvendte kortene i Hobro, Mariager, Randers, Spentrup, Brabrand, Viby, Århus, Grenå, Hjørring, Terndrup, Brønderslev, Aalborg, Galten, Silkeborg, Hadsund, Kolding, Esbjerg, Varde, Oksbøl, Ølgod, Ansager, Bramming, Grindsted, Herning, Fredericia, Vejle, Horsens, Vejen og mange andre steder.

Der faldt den 23. maj i år ved retten i Esbjerg dom over de første tre rumænere, to mænd og en kvinde, i ca. 50 forhold: Et år og to måneders fængsel samt indrejseforbud i 12 år. De havde bedraget for omkring 150.000 kroner.

Den 28. juni tilstod endnu en af rumænerne i retten og blev idømt fængsel i et år og ni måneder og udvist af Danmark med et indrejseforbud gældende i 12 år for ca. 100 forhold med et udbytte på ca. 450.000 kroner.

Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu
Ny og forbedret app - hent den nu