Sigtet for at smugle AK-47 geværer

På sin første dag i EU efterkom Kroatien dansk arrestordre og anholdt mand i sag om AK 47-geværer og pistoler. Manden fremstilles i grundlovsforhør i Kolding i morgen eftermiddag.

Betjente fra Sydøstjyllands Politi er taget til Kroatien for at hente manden, som sigtes for at have deltaget i indsmuglingen af fire skarpladte AK 47-geværer og to pistoler af mærket Zastava.

Hovedmand?

- Vi mener, at han er den virkelige hovedmand, siger advokaturchef Klaus Lauridsen om den sigtede kroat.

Hvad den sigtede, der er 31 år, siger til sagen, vides ikke.

- Vi har endnu ikke afhørt ham, siger Klaus Lauridsen.

Første dag i EU

De danske myndigheder har for længe siden udfærdiget en europæisk arrestordre vedrørende den 31-årige.

Og 1. juli blev arrestordren prompte effektueret af myndighederne i Kroatien - altså på selve den dag, landet blev medlem af EU.

Fire geværer og to pistoler

Affæren om de fire militære geværer og to pistoler har allerede én gang været bedømt af retten i Kolding, som i marts tog stilling til, om fire tiltalte var skyldige.

En mand blev idømt fængsel i to år og seks måneder, en kvinde blev straffet med et års fængsel, og hendes søn fik en kortere straf, oplyser politiet. En fjerde tiltalt blev derimod frifundet.

Sagen kom op til overfladen, da betjente i august sidste år afslørede våbenlageret under en ransagning af en adresse i Kolding.

Indsmuglet til Danmark

Våbnene menes at være indsmuglet fra Balkan til Danmark, og politiet har tidligere luftet en mistanke om, at de seks skydevåben var ved at falde i hænderne på kriminelle bander i Danmark.

Sagen har været efterforsket af Sydøstjyllands Politi i et samarbejde med Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter.

I øvrigt behandler Vestre Landsret i august sagen vedrørende én af de dømte. Han har nemlig appelleret dommen fra marts.