Sjælden grib er på visit i Danmark

Gåsegribben er lørdag set i Danmark for første gang i 26 år. Fuglen blev set ved den dansk-tyske grænse.

Lørdag blev en stor dag for danske fugleentusiaster. Ikke mindst de, der måtte have befundet sig nær grænseovergangen ved Møllehus.

Her var to fuglekiggende brødre kørt til Tyskland for at handle, da de fik øje på en stor rovfugl, som viste sig at være en gåsegrib.

Brødrene fik øje på fuglen cirka 300 meter syd for grænsen, og her kunne de observere, hvordan gåsegribben trak ind over Danmark.

Gåsegribben er ifølge ornitolog Rolf Christensen ikke set i Danmark siden oktober 1986.

- Det er kun fjerde gang, at en gåsegrib ses i Danmark, fortæller han i en kommentar.

Gribben kan have et vingefang på hele 2,8 meter, og den vejer over 10 kilo.

Ifølge Rolf Christensen er fugleentusiaster lørdag aften på udkig i vadehavsregionen i håbet om at få et glimt af gåsegribben, før den trækker mod syd igen.

Arten Gyps Fulvus, som er gåsegribbens latinske navn, yngler ifølge denstoredanske.dk i området fra Spanien og Nordøstafrika i øst og vestpå mod regionen Kashmir i Indien.

Gribben lever af ådsler, og den slags er der ikke så mange af i Europa, som der har været. Det skyldes moderne landbrugsmetoder og bedre hygiejne.

Derfor har gåsegribben det trangt i Europa. Et af de få steder, hvor den lever i bedste velgående, er den kroatiske ø Cres i Kvarnerbugten i Adriaterhavet.