TV der bevæger dig

Skærpet grænsekontrol efter hollandsk model er allerede vedtaget

Folketinget har for længst vedtaget stramninger, der styrker kontrolmulighederne i grænseområdet. Det betyder, at politiet i dag allerede må gennemføre en omfattende personkontrol af de rejsende.

Mens politikerne i øjeblikket taler meget om mere grænsekontrol, så er meget vidtgående skærpelser af grænsekontrollen blevet indført efter at et bredt flertal i Folketinget her i foråret vedtog flere lovændringer.

Bekendtgørelsen om kontrol af ulovligt ophold efter indrejse, der trådte i kraft 15. maj, giver politiet mulighed for at lave kontrol på veje i et område op til 20 kilometer fra grænsen. Ifølge bekendtgørelsen må politiet foretage kontrol 6 timer om dagen på den samme vej og de må også foretage kontrol uden, at der på forhånd foreligger en mistanke.

Bekendtgørelsen giver også mulighed for mere kontrol i lufthavne og kontrol af tog der krydser grænsen.

Den skærpede grænsekontrol, der altså allerede er vedtaget, er indført efter hollandsk model. I Holland må politiet i dag f.eks. systematisk stoppe og kontrollere alle bilister op til 12 timer hver dag på samme vejstrækning.

Stramningerne af grænsekontrollen i Holland trådte i kraft i 2011 og blev i 2012 godkendt af EU. Det vil sige, at den øgede grænsekontrol i Holland ikke overtræder bestemmelserne i Schengen-aftalen.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden