Skal EU bekæmpe social dumping? Se, hvad partierne mener

Billig udenlandsk arbejdskraft kan betyde lavere efterspørgsel på dansk arbejdskraft, og det presser løn- og arbejdsvilkårene for danske lønmodtagere.

Hvad går det ud på?

Begrebet social dumping bruges, når arbejdsgivere hyrer billigere arbejdskraft fra andre lande, hvor lønniveauet er lavere end i Danmark, når der skal udføres et job her i landet.

Det presser lønniveauet for de danske lønmodtagere.

Derfor er social dumping vigtigt for dig

Konsekvenserne ved social dumping er lavere efterspørgsel på dansk arbejdskraft særligt inden for transportområdet, byggebranchen, landbruget, rengøringsbranchen og hotel- og restaurationsbranchen, hvilket i sidste ende presser løn- og arbejdsvilkårene for danske lønmodtagere.

I Danmark har vi ikke en fast mindsteløn, som staten kontrollerer, som man ser i andre lande. I stedet er det op til de faglige organisationer at kontrollere, at lønnen stemmer med dansk niveau, som arbejdsgiver og arbejdstager er blevet enige om igennem en overenskomst.

Modellen er kendt som "Den danske model". I forhold til social dumping er det en udfordring, hvis den faglige organisation ikke kan kontrollere arbejdsforholdene.

Senest trak en vognmandsvirksomhed i Padborg overskrifter, da virksomheden blev meldt til politiet for at have indkvarteret filippinske og srilankanske chauffører under tvivlsomme forhold i containere og betalt dem ned til 15 kroner i timen.

Lande som Bulgarien, Litauen og Rumænien med en statslig fastsat timeløn på under 20 kroner har ikke samme interesse i at bekæmpe social dumping på EU-niveau, da den relativt høje løn i Danmark gavner de arbejdere, der kommer til landet.

Derfor er det være svært for medlemslandene at blive enige om en fælles retning på området.

Hvad mener partierne?

Alternativet

Alternativet stiller op til Europa-Parlamentet for første gang i år.

 

Partiet går ind for et EU, hvor arbejdskraften frit kan bevæge sig rundt, men nævner i sit valgprogram, at europæere bliver presset på løn og jobsikkerhed.

 

I 2018 støttede partiet sammen med Radikale Venstre op om regeringens nedsættelse af beløbsgrænsen for arbejdstagere uden for EU i et forsøg på at styrke rekrutteringen af udenlands arbejdskraft.

 

Noget, som de resterende partier i folketinget er modstandere af.

Dansk Folkeparti

Dansk Folkeparti blev under finanslovsforhandlingerne sidste år enig med Venstre om at hæve bøderne til arbejdsgivere, der ansætter ulovlig arbejdskraft og styrke kontrollen af arbejdstilladelser.

 

Partiet har flere gange samarbejdet med SF i udspil om mere kontrol på transportområdet og en større indsats fra politiet og Skat.

Det Konservative Folkeparti

Det Konservative Folkeparti bakker i sit EU-program fra i år op om den danske model og om, at arbejdsmarkedspolitik ikke skal reguleres på et europæisk niveau.

 

Erhvervsminister Rasmus Jarlov har tilbage i 2015 udtalt til avisen.dk, at debatten omkring social dumping er overdrevet, og at man skal acceptere, at der bliver konkurreret på arbejdskraften i Europa.

Enhedslisten

Enhedslisten kalder på sin hjemmeside social dumping for en af de største trusler mod et godt arbejdsmarked og velfærdssamfundet.

 

Partiet nævner, at udlændinge er velkomne til at tage et arbejde i Danmark, men at det skal udføres på samme løn- og arbejdsvilkår, som gælder for danske arbejdere. Blandt andet ved at alle kontrakter skal godkendes af en fagforening.

Folkebevægelsen mod EU

Folkebevægelsen mener, at EU modarbejder Danmarks kamp mod social dumping.

 

Partiet kritiserer blandt andet, at tilrejsende arbejdere efter kort tid har adgang til sociale ydelser i Danmark og i nogle tilfælde har mulighed for at tage dem med ud af landet.

Liberal Alliance

Transportminister Ole Birk Olesen indgik i 2017 et samarbejde med otte andre transportministre i EU om at bekæmpe social dumping og sikre fair konkurrence.

 

Tidligere har Liberal Alliances erhvervsordfører Joachim B. Olsen udtalt til Ekstra Bladet, at danske bygningsarbejdere er mere produktive end østeuropæiske, og dermed kan en dansk lønmodtager godt klare konkurrencen fra lavtlønnet udenlandsk arbejdskraft.

Radikale Venstre

Radikale Venstre bakker op om den danske model.

 

Parlamentsmedlem Jens Rohde fortæller til Altinget.dk, at partiet flere gange har stemt for strengere regler for at sikre transportbranchen mod social dumping, og at hvis ikke man tager social dumping seriøst, skrider opbakningen til den frie bevægelighed.

SF

SF's valgprogram for parlamentsvalget i år beskriver, at partiet vil kæmpe for, at EU-lovgivningen giver mulighed for at sikre lønmodtagernes rettigheder på tværs af EU.

 

Sammen med Dansk Folkeparti foreslog SF i 2017 en række initiativer, der skulle stoppe udenlandske lastbilchauffører fra at tage arbejde fra danske chauffører.

 

Blandt andet blev der i sidste års finanslov afsat midler til at indføre tidsbegrænset lastbilparkering på statslige rastepladser.

Socialdemokratiet

Socialdemokratiet tager på sin hjemmeside afstand fra blandt andet stewardesser og piloter, der flyver i Danmark til for lav løn og under kritisable vilkår og borgere i Europa, der på grund af lave lønforhold er nødt til at have to job.

 

Partiet foreslår større bøder, flere razziaer og kædeansvar for virksomheder som en del af løsningen.

Venstre

Venstres beskæftigelsesordfører Hans Andersen sagde i begyndelsen af maj, at han var bekymret for, om den danske model er tidssvarende i forhold til blandt andet sagen fra Padborg.

 

Blandt andet er han åben for at diskutere, om Danmark skal have en lovreguleret mindsteløn på grænseoverskridende arbejde.