TV der bevæger dig

Skal sortere i opkald til 1-1-2

Vagtcentral i hovedstaden. Her har de taget hul på systemet med sundhedspersonale på alarmcentralen.

Fra 1. maj vil der sidde sundhedspersonale på alle landets vagtcentraler. 80 pct. af alle alarmopkald til 1-1-2 handler om sygdom.

01:57 Luk video

I Region Hovedstaden har de tyvstartet den ordning, som bredes ud til hele landet om to uger. Paramediciner Martin Jakobsen skal hver dag sortere i opkald til 1-1-2 om alt fra blodige hudafskrabninger til hjertestop.

70-80 opkald om dagen

I stedet for Falck og politiet er det sygeplejersker og paramedicinere som Martin Jakobsen, der tager imod nogle af opkaldene om sygdom og tilskadekomst.

En dag byder på 70-80 opkald, og det spænder meget vidt. En ung mand har ringet, fordi han er gået ind i en dør og har fået en flænge i panden, og paramedicineren roser ham for at have taget noget is på.

Men en ambulance er der ikke brug for.

Kan guide folk

Det er der til gengæld i det næste opkald, hvor en mand med for højt blodtryk er blevet svimmel og utilpas.
 - Får han noget medicin? Og hvor meget har han taget, spørger Martin Jakobsen og gennemskuer hurtigt, at mandens ildebefindende formentlig skyldes, at manden har taget to piller i stedet for én.

Den pårørende, som ringer, bliver derfor bedt om at hjælpe manden med at ligge med benene oppe, og kort efter kommer ambulancen.

Og sådan fortsætter opkaldene - hjertestop, børn med feberkramper, og ældre damer med kol. Målet er at give den bedst mulige hjælp til danskere i krise eller nød - og Martin Jakobsen er overbevist om, at det er en gevinst.

 - Jeg kan guide folk til at gøre det rigtige i situationen og hjælpe dem, indtil ambulancen er kommet frem, siger han og tilføjer:

 - Det er altid rart bagefter, at man føler, at man har hjulpet folk.

Se indslag fra Ritzau tv.

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden