Skidt nyt: Dræbersnegl tåler vinter

En kedelig nyhed for mange danske haveejere: Dræbersneglen tåler den danske vinter - og producerer selv kølervæske i kroppen.

Oplysningerne kommer i en ny ph.d, som Stine Slotsbo fra Bioscience på Aarhus Universitet lige har forsvaret.

- Sneglen er utrolig omstillingsparat, forklarer Stine Slotsbo, der er post. doc. ved Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Tåler frost

Mange har troet, at Kong Vinter kunne tage livet af de slimede havesnyltere, dræbersneglene. Men næh nej. Selv i tindrende frost, når døgnets gennemsnitlige lufttemperatur når ned på minus 14 grader, overlever de slimede bæster.

Da kan der nemlig blot 10 centimeter nede i jorden være en temperatur på minus 0,8 grader, hvilket er rigeligt komfortabelt for dræbersneglens overvintrende afkom.

Kølervæske

Stine Slotsbos forskning viser, at sneglene kan tåle, at 60-70 procent af dens krop består af is.

Dræbersneglen overlever frosten ved at styre isdannelsen, så den foregår så langsomt og kontrolleret at cellerne ikke ødelægges.

Samtidig producerer sneglen glukose, der bruges som en slags frostvæske, der er med til at beskytte cellerne ved lave temperaturer.

Så når danskernes haver i foråret invaderes af store slimede snegle skyldes det ikke, at vinteren har været mild og skånsom.

Øger sin vækst

Ud over at kulden ikke bliver sneglenes endeligt, skyldes det også, at et lunt forår udløser hurtig vækst hos dyrene, så de bliver store med rekord fart. Dræbersneglen øger faktisk sin vækst usædvanligt hurtigt, så snart temperaturen øges blot en smule.

- Dens fysiologi tillader den at vokse eksplosivt, så snart temperaturen stiger, siger Stine Slotsbo.

Vækstforsøg har blandt andet vist, at snegle der vokser ved 10 grader bliver fire gange tungere end snegle, der vokser ved fem grader, når der måles i en periode på tre måneder.

Resultaterne viser altså, at lune forår giver store snegle, og de kræver mere føde, hvilket er hvorfor sneglen går på "all-you-can-eat-buffet" i havens planter. Sneglebestanden slås altså ikke for alvor ned af hverken tørke eller frost i Danmark.