Alle kigger misundeligt mod Vardes unge - sådan ser det ud i resten af Syd- og Sønderjylland

De unge i Varde Kommune vælger i stor stil erhvervsuddannelserne til. Én af årsagerne er et stærkt samarbejde mellem virksomheder, kommunen og uddannelserne - og så er fremtiden vendt på hovedet.

Hvis man slentrer en tur ned ad gaden i Varde, er der lidt større chance for, at én af de unge forbipasserede netop har valgt, at de vil tage en erhvervsuddannelse, end i de andre Syd- og Sønderjyske kommuner.

I 2022 valgte hver tredje unge 9. eller 10. klasseelev i Varde Kommmune nemlig at søge ind på EUX eller EUD, med erhvervsuddannelsen som første prioritet. 

- Vi går jo langt over landsgennemsnittet, så man må sige, det går godt, siger Toke Knudsmark, der er ungdomsskoleinspektør i Varde Kommune.


På landsplan vælger 20 procent, altså hver femte unge, at starte på erhvervsuddannelser efter 9. eller 10. klasse. I Varde er det tal 29,8 procent, og kommunen nærmer sig dermed den nationale målsætning på området.

EUX og EUD?

EUD er en erhvervsuddannelse, hvor man f.eks. kan uddanne sig til konditor, frisør, murer eller på andre måde blive faglært.

På EUX-uddannelsen har man fag på gymnasieniveau sideløbende med sit speciale, som blandt andet kontorelev eller eventkoordinator. Man kan også søge direkte videre ind på andre uddannelser - f.eks. til ingeniør eller maskinmester - når man har en EUX. Det betyder også, at en EUX-uddannelse varer op til et halvt år mere end en EUD-uddannelse.

Tre kommuner er på vej

Siden 2014 har det været ambitionen i Undervisningsministeriet, at flere unge skulle gå den faglærte vej. Helt konkret var målet, at 30 procent af de unge skulle tilvælge en erhvervsuddannelse i 2025.

Men de mål kan man lige så godt kassere, mener landets nyudnævnte børne- og undervisningsminister, Mattias Tesfaye (S).

- Alle, der har forstand på det, ved, at det ikke kommer til at lykkes. Det afspejler heller ikke den virkelighed, at de fleste er ældre, når de starter på en erhvervsuddannelse. Og det fjerner fokus fra det enorme frafald, der er, sagde Mattias Tesfaye tidligere på måneden.

Tager man et kig på de 14 Syd- og Sønderjyske kommuner, som TV SYD dækker, tegner der sig et broget billede - for mens det nogen steder går i den helt rigtige retning, halter andre kommuner efter.

Hold musen over kortet herunder for at se tallene for de enkelte kommuner.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

Både Vejen, Billund og Varde Kommuner ligger med en andel på lige omkring 30 procent af de unge, mens den laveste andel af unge, der vælger enten EUD eller EUX i Vejle Kommune ligger som landsdelens laveste med 20,1 procent.

Vender alt på hovedet

Varde Kommune opnåede målsætningen fra undervisningsministeriet i 2021, hvor 32 procent af 9. og 10. årgang valgte at starte en uddannelse som faglært. 

Selvom den andel er faldet til 29,8 procent i 2022, så havde 168 af de i alt 564 unge i Varde Kommune i 2022 første skoledag som erhvervsskolestuderende. Og det glæder kommunen, der de seneste tre år har kæmpet for at skabe et større fokus på, hvad man kan som faglært.

- Helt banalt løste vi ikke opgaven godt nok selv som kommune. Der var for mange af de unge i kommunen, der landede på overførelsesindkomst, og vi var nødt til at tænke andre tanker, fortæller Toke Knudsmark.

Toke Knudsmark er ungdomsskoleinspektør og vægter det højt, at kommunens unge vælger en erhvervsuddannelse som retning.
Toke Knudsmark er ungdomsskoleinspektør og vægter det højt, at kommunens unge vælger en erhvervsuddannelse som retning.
Foto: Varde Kommune

Løsningen blev et tværprofessionelt samarbejde mellem kommune, folkeskoler, erhvervsskoler og virksomheder.

- Pludselig skulle vi overskrive hinandens faglige grænser, og det har bare fungeret, siger ungdomsskoleinspektøren.

Alle 8. klasseelever i kommunen får lavet en profil på dem i forhold til den retning, der drømmer om at gå i. 

- Men hvor den klassiske vej er at præsentere uddannelsesmuligheder og jobs, vi prøver at gå lidt dybere, så det ikke handler om den specifikke uddannelse. I stedet fortæller de om deres drømme, og så finder vi noget, der passer til dem, fortæller Toke Knudsmark.

DM i Skills

Fra torsdag den 2. februar til lørdag den 4. februar afholdes der DM i Skills i Messe C i Fredericia. Her dyster lærlinge i alt lige fra sosu til kok og personvognsmekanikere om at blive de bedste til deres fag.

TV SYD er med alle tre dage og har en stand i Hald D. Messen kan både følges i tv-udsendelserne på TV SYD, tvsyd.dk samt sociale medier som Facebook og Instagram alle dage, ligesom man er velkommen på mediehusets stand til en snak og et kig i maskinrummet.

Stopper ikke

På trods af Mattias Tesfayes udtalelser om, at der har været for mange reformer af erhvervsuddannelserne, og at det nærmere handler om at fastholde de studerende, så ser det fornuftigt ud i det syd- og sønderjyske.

I TV SYD's område ligger alle 14 kommuner over landsgennemsnittet - også selvom det kun er marginalt i en kommune som Vejle.

Alligevel er det fortsat de gymnasiale uddannelser, der modtager flest 1. prioritetsansøgninger i Region Syddanmark.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her, eller ændre din browsers indstillinger.

I Varde Kommune er der heller ikke nogen planer om at stoppe med at få de unge til at vælge erhvervsuddannelserne - heller ikke, når den nationale målsætning er nået flere år i træk. Så er der bare andre mål på programmet.

- Vi har nået målet, ja, men vi sætter os jo ikke ned nu og venter. Et af de store mål nu er at skabe større synergieffekter mellem private og offentlige til gavn for elever og byens borgere, så Varde også kan gøres endnu mere attraktiv at flytte til for at få en læreplads efter grundforløbet på uddannelsen, siger Toke Knudsmark.