Skjult overvågning skal gøres ulovligt

Topdanmarks skjulte overvågning er lovlig. Men et flertal i Folketinget vil arbejde for at loven laves om, så forsikringsselskaber ikke må efterforske på den måde.

TV SYD berettede torsdag om en sag fra Esbjerg, hvor Topdanmark gennem halvandet år har videofilmet tidligere specialarbejder Michael Schlie.
Han er tilkendt en erstatning efter en arbejdsulykke, som betyder, at han skal have fem millioner kroner udbetalt, indtil han skal når pensionsalderen.

Overvågning er lovlig i dag

Medie-juristen Oluf Jørgensen fra Danmarks Journalisthøjskole i Århus siger til TV SYD, at Topdanmarks overvågning er lovlig.

- Det er lovligt at tage billeder - det kan hvem som helst gøre - når personer færdes frit tilgængeligt, siger han. Derfor er Topdanmark overvågning af Michael Schlie på den rigtige side af loven.

Loven må laves om

Så må loven laves om, mener to folketingsmedlemmer fra hver sin fløj.
- Det er krænkende og groft det, vi ser her, siger Carina Christensen (K), Middelfart.

- Der er noget modstridende i, at dem med økonomiske interesser er dem, der laver overvågning, siger Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), Kolding.

Flertal for ændring

Nu tegner der sig et flertal i Folketinget for at lave loven om.
Venstre, Socialdemokraterne, Konservative og SF siger alle i dag til TV SYD, at Topdanmarks overvågning er over stregen.

- Vi trænger til at få et eftersyn af lovgivningen, og hvordan den fungerer i dag, siger Karina Lorentzen Dehnhardt, og vi skal sørge for klare regler og sikre, det bliver en politiopgave.

Hendes konservative navne-søster er enig:

- Hvis der er forsikringsselskaber, der mener, at noget skal efterforskes, skal de gå til politiet. De skal ikke gribe til selvtægt og forfølge folk med skjult kamera.

Kommunen må ikke

Landets fire største forsikringsselskaber, Tryg, Alm. Brand, Codan og Topdanmark, oplyser, at de bruger videoovervågning.

I modsætning til forsikringsselskaberne må kommunerne IKKE bruge video, hvis de ønsker at dokumentere, om en borger, som mistænkes for socialt bedrageri