Skole har succes med skodprojekt

På Langmarkskolen i Horsens er det klamt at ryge cigaretter blandt eleverne. Et rygeprojekt har fået alle rygere til at skodde smøgen.

Et projekt der skal gøre det usmart at ryge ser ud til at virke i Horsens. Langmarkskolen er i dag totalt røgfri efter, at skolen siden starten af 2013 har forsøgt at præge 7.-9. klasse.

- Da vi startede projektet, var der syv elever i udskolingen, der røg, så målgruppen var allerede på dét tidspunkt begrænset. Men vi er rigtig stolte af, at vi nu også har fået de sidste med, fortæller skoleleder Birthe Rasmussen til TV SYD.

Til trods for de få rygere har skolen - som led i projektet - trukket i forskellige håndtag for at gøre skolen totalt røgfri. Nogle af eleverne har blandt andet indgået kontrakter om, at de ikke ville ryge.

- Mange af eleverne mente, det var helt overflødigt med kontrakterne, eftersom de jo ikke røg, men de underskrev dem alligevel. Og det var fint, for på den måde fik de også en anledning til at tale med deres forældre om rygning, siger Birthe Rasmussen.

En af eleverne som har været med i projektet er Medin Sarac, der går i 9. klasse. Han har aldrig røget. Han tager klart afstand fra rygningen.

- Det er klamt at ryge, og man kan godt sige, at vi på en måde har mobbet dem, der røg, for vi holdt dem uden for. Ved at have nul-tolerance over for rygning undgår man situationer, hvor én ryger kan lokke andre med ud og gøre det samme, siger Medin sarac til TV SYD.

Afslutningen på projektet markeres onsdag klokken 10.00, hvor samtlige 450 elever trækker i en t-shirt med logoet Røgfri Skole. Udover Langmarkskolen har Horsens Byskole, Learnmark og Produktionshøjskolen deltaget i projektet.