Skolebørn gjorde badestrand sommerklar

Tre årgange fra Nova-skolen i Vejle (tidligere Nørremarksskolen) har gjort Vejles kommunale badestrand, Albuen, sommerklar. Erfaringen skal bruges til at lave en større konkurrence for kommunens skoler.

- Ideen er klokkeklar. Alt for mange smider affald i naturen, og det er især blandt de 13-17-årige, at de store affaldssyndere findes, siger Trine Hedemand, driftskoordinator for kommunens strande. Vi prøver derfor at få eleverne til at tage ejerskab for stranden samt at bruge affaldsspandene, inden de rammer den mest kritiske alder.

Eleverne har bl.a. samlet affald, dåser og plastikemballage fra påskeferiens gæster. Derved har de lært om forskellige affaldstyper, set på konsekvenserne for miljøet og dyrelivet og arbejdet med, hvor lang tid det tager for affald at blive nedbrudt i naturen.

3. årgang har efterfølgende arbejdet videre med affaldsrelaterede aktiviteter på skolen. 5. årgang arbejder med emballagetyper i bl.a. køkkenet, og 4. årgang har arbejdet med affaldsformidling. Resultatet af det sidste er endt med to plakaterne, som allerede udsmykker Albuen.

Vejle Kommune bruger omkring 200.000 kr. på alene at rydde op og samle affald på strandene. Dertil kommer bl.a. udgifter til hærværk, bortskaffelse af affald samt rengøring på toiletterne på strandene, fortæller driftskoordinator for bl.a. Vejle Kommunes strande, Trine Hedemand.

 

 

Fakta om Danmarks Naturfredningsforenings affaldsindsamling 
 
  • Hele uge 17, fra den 22. til den 25. april 2014, var mere end 90.000 deltagere, herunder 65.000 børn, ude at samle affald i naturen. Der blev samlet i alt 119.706 kg affald ind bl.a. 101.814 dåser.
  • I gennemsnit producerer hver dansker 617 kilo affald om året, hvilket gør os til et af de lande i EU, der producerer mest affald pr. person.


Fakta om Vejle Kommunes affaldsindsamling
 
  • Vejle Kommune brugte i 2013 ca. 750 timer og ca. 200.000 kr. på at samle affald på strandene.
  • På de resterende naturområder brugte Vejle Kommune i 2013 ca. 290.000 kr. på affaldsindsamling og bortskaffelse.
  • Vejle Kommune har i samarbejde med Grønt Forum, i 2013 og igen i 2014 sat infotavler op på forskellige strande, der fortæller om affaldets nedbrydningstid, problemer med henkastet affald m.m. Affaldsinfotavlerne kan i 2014 ses på Albuen strand og Hvidbjerg strand.
  • En undersøgelse fra Hold Danmark Ren viser, at 66 % af de besøgende på stranden får en dårlig oplevelse, hvis der ligger henkastet affald.