Skoler vil gerne have unge til at droppe studenterhuen

Erhvervsskolerne i Esbjerg kastede sig i dag ud i konkurrencen om de unge. De vil have dem til at vælge erhvervsuddannelser i stedet for gymnasiet.

Tallene fra sidste år taler deres tydelige sprog:

74 procent af eleverne i 9. og 10. klasse valgte at gå på gymnasiet, og bare 18,5 procent valgte en erhvervsfaglig uddannelse.

Det er en trend, erhvervsskolerne mener, skal vendes.

I går og i dag inviterede erhvervsskolerne i Esbjerg 2400 folkeskoleelever i 8. klasse til erhvervsuddannelsesdag i håb om, at et kig ind i de erhvervsrettede studieretninger giver de unge lyst til at skifte studenterhuen ud med en murerkasket, en kokkehue eller noget helt tredje.

- Det gør vi, fordi det kræver rigtig meget vejledning at vælge en uddannelse. Der er mange uddannelser – specielt erhvervsuddannelserne – der ikke er særligt eftertragtede, så vi laver det her som et af de mange arrangementer, der skal til for at vejlede elever i 8. klasse, siger vicedirektør på Rybners i Esbjerg, Olaf Rye.

Ifølge Olaf Rye er én mulig forklaring på, at så mange unge går uden om en erhvervsuddannelse, fordomme om, at man bliver låst fast, hvis man vælger en erhvervsuddannelse:

quote

Tallene er jo skræmmende, for i 2014 gennemførte 700 unge grundforløbet her på skolen, og sidste år var tallet helt nede på 216.

Olaf Rye, vicedirektør, Rybners, Esbjerg 

- En af fordommene er, at hvis man har fået en erhvervsuddannelse, så kan man ikke komme videre. Men der findes rigtig mange murere, som bliver ingeniører, og der findes smede, der bliver maskinmestre, siger Olaf Rye til TV SYD.

Færre gennemfører grundforløb

De seneste tre år er antallet af elever, der gennemfører grundforløbet på Rybners i Esbjerg, faldet dramatisk. – Tallene er jo skræmmende, for i 2014 gennemførte 700 unge grundforløbet her på skolen, og sidste år var tallet helt nede på 216, så det er jo et kæmpe-fald i antallet af studerende, siger Olaf Rye.

Han mener, det er en uheldig udvikling.

- Det er jo bare sådan, at vi har huse, og vi skal klippes. Der er rigtig mange praktiske ting, der skal gøres - og hvem skal gøre det i fremtiden?, spørger han.

Men måske er der håb forude: de 2400 elever, der har været med på erhvervsuddannelsesdagen, er det største antal nogensinde i Esbjerg.