Skolernes tema-dag om folkedrab

Den 27. januar er den officielle Auschwitz-dag i Danmark. Det er en mindedag for folkedrab, og i dag har mange skoler haft tema-dag om emnet.

Vi var med til tema-dag på Syddansk Universitet i Esbjerg. 150 elever fra ungdomsuddannelserne i Midt- og Vestjylland var samlet for at lære om folkedrab og den betydning, erindringerne om folkedrab har for eftertiden. Tema-dagen begyndte med et oplæg af Damir Balalic, der blev født i Bosnien. Damir Balalic flygtede til Danmark i 1992, da krigen i Bosnien brød ud.

Had og fjendskab

Som bosnier med både serbisk og islamisk baggrund hørte Damir ikke til nogen steder. I stedet oplevede han, hvordan anden Verdenskrigs forbrydelser i det tidligere Jugoslavien pludselig blev brugt til at opildne til had og fjendskab mellem områdets forskellige befolkningsgrupper. På den måde havde Damir Balalic selv folkedrab tæt inde på livet.
 
Damir Balalic er i dag leder af et integrations- og informationscenter for børn og unge i Vollsmose i Odense. På tema-dagen vil Damir med udgangspunkt i sine egne oplevelser fortælle, hvordan erindringer og traumatiske oplevelser fra fortiden kan påvirke og ændre mennesker.