Skovejere venter i spænding på stormråd

I de danske skove går der i disse dage nervøse skovejere rundt. De venter på at stormrådet beslutter om stormen Bodil medførte skovfald.

For en ugen siden afgjorde stormrådet, om stormen Bodil medførte en stormflod. Til stor lettelse for mange husejere.

Lidt nord for Holsted går formand for Løbners Plantage Leif Pedersen og håber, at han snart kan mærke samme lettelse.

For hvis stormrådet beslutter, at stormen den 6. december i år forårsagede stormfald kan han- og mange andre skovejere - få dækket nogle af de omkostninger, der har været i forbindelse med stormen.

At genoprette skoven vil nok koste mellem 100-150.000 kroner. Vi har selvfølgelig et overskud, men vi har ikke et overskud, der kan dække det her. Derfor er det vigtigt for os, at stormrådet går ind og fastslår, det er et skovfald, siger Leif Pedersen til TV SYD.

I Løbners Plantage er der flere områder, hvor stormen har været rigtig grundig. Her skal træerne fældes og fjernes inden der kan plantes nye. Og det koster alt sammen.

- I mange tilfælde så er der jo tale om et driftstab ved at træerne vælter i utide, der er noget træ der er skadet så skovejerne får en mindre indtægt ved storm væltede træer, siger Regionschef i HedeDanmark, Martin Bösselmann til TV SYD.

Siden stormen i 1999 har det været et krav, at ville skovejerne have del i de tilskud til beplantning staten giver, så kræver det at de tegner en skovfaldsforsikring. En forsikring, som Leif Pedersen håber, bliver en gevinst, når stormrådet i midten af januar tager stilling til om der har været skovfald eller ej.

- Nu har vi betalt til den i 14 år, så hvis den ikke skulle hjælpe os nu, hvornår skulle det så være.