Skovlund Efterskole kan takke 86-årige Kai Knudsen for sin internationale succes

Skovlund Efterskole vinder for andet år i træk prisen for bedste klasse og bedste elev i engelsk. Konkurrencen er del af en europæisk test, som sætter fokus på de engelske sprogkvalifikationer i skoler og gymnasier.

Den er netop blevet kåret til Danmarks bedste skole til at tale engelsk for andet år i træk. 
Ja, faktisk er 8., 9. og 10. klassetrin på Skovlund Efterskole kun overgået i sprog-evner af en klasse i hele verden, som ikke har engelsk som modersmål.  

quote

Vi synes næsten, det var ved at blive til kartofler det hele. Der var brug for kultur, og så kunne vi købe grunden for en krone, og det gjorde vi så

Kai Knudsen, initiativtager, Skovlund Efterskole

Midt i succesen holdt efterskolen i dag lørdag 20 års jubilæum med besøg fra elever helt tilbage fra første årgang. 

Men dagens æresgæst det er manden, der i midten af 90'erne rejste sig op blandt hundrede måbende tilhørere på Skovlund Kro og foreslog at byen skulle bygge en efterskole - og ganske usædvanligt for tiden - skabe en international profil.

Kai Knudsen, pensioneret landmand, stod på et stykke nøgent jord i midten af 90'erne. Med store drømme for sin landsby som han så synke ned i ligegyldighedens muld. En lille flække som mest var kendt for pommes frites-virksomheden Flensted.

- Vi syntes næsten, det var ved at blive til kartofler det hele. Der var brug for kultur, og så kunne vi købe grunden for en krone, og det gjorde vi så, fortæller Kai Knudsen.

Efterskolen blev bygget på et par år med hjælp fra netop pommes frites-virksomheden Flensted og frivillige armkræfter fra byen. Tanken om, at skolen skulle profilere sig på sproglære, opstod hurtigt. 

Siden 2003 har skolen undervist i Cambridge-engelsk - en undervisningform og især målemetode, som bruges verden over.

quote

Alle har vilje til at lære engelsk, og vi snakker det hele tiden, og så lærer man meget hurtigere

Maiken Skoglund Hansen, elev, Skovlund Efterskole

Det gjorde Maiken Skoglund Hansen til Danmarks bedste til engelsk på grundskoleniveau sidste år. Hun havde en svarprocent i testen på 100 procent, og dermed ligger hendes engelskkundskaber på universitetsniveau. 

- Alle har vilje til at lære engelsk, og vi snakker det hele tiden, og så lærer man meget hurtigere, fortæller Maiken.

Eleverne bliver testet flere gange om året i, hvordan deres engelskkundskaber udvikler sig.

I 20 år har skolen sendt nye årgange af anglofile unge ud i verden. Efterskoleopholdet gav 10 års-jubilar Eskild Fersliv modet til at læse international politik i London.

- Jeg vil meget gerne ud og arbejde i udlandet. Helst så mange forskellige steder i udlandet som muligt, fordi der er eventyr og noget spændende ved det, som jeg føler, er startet her, fortæller Eskild. 

Skovlund Efterskole med hang til engelsk ville blot have været en græsmark uden Kai Knudsen.

Men hvor god er han så selv, idemageren Kai Knudsen, til engelsk? 

- Jeg har rejst meget i verden - men jeg klarer mig med fingersprog, slutter den 86-årige pensionerede landmand med internationalt udsyn.