Skovsvin – en race, der ikke vil uddø

Udtjente sofaer, byggeaffald, dåser, flasker, hjulkapsler – ja, alt kan finde vej til naturen. Skovsvin er åbenbart en race, der ikke vil uddø.

Jette Jacobsen kender alt til skovsvin. For et par dage siden blev en trailerfuld møbler læsset af i udkanten af hendes 1000 hektar jord ved Vojens.

- Jeg ved ikke, hvad der sker i hovedet på folk? siger hun til TV SYD.

I det aktuelle tilfælde har hun en formodning om, hvem der står bag svineriet. Hun håber, at synderne selv rydder op, inden politiet finder frem til dem…

 

Jette Jacobsen rydder op efter det seneste besøg af et skovsvin.
Jette Jacobsen rydder op efter det seneste besøg af et skovsvin.

 Hun oplever det samme flere gange om året:

- Politiet modtager da anmeldelsen, men det er ikke altid, at de efterforsker sagerne. Jeg ved, at skovsvinene kan få store bøder, men det er ikke nok. Hvis jeg overtræder naturbeskyttelsesloven, så skulle jeg hilse at sige, at jeg får at vide, hvad det koster…! 

Jette Jacobsen rydder op efter det seneste besøg af et skovsvin.
Jette Jacobsen rydder op efter det seneste besøg af et skovsvin.
quote

Jeg ved ikke, hvad der sker i hovedet på folk?

Jette Jacobsen, landmand, Vojens.

 

I  Fredericia hentede skovløber Jakob Gade det seneste trailerlæs affald i skoven for 10 dage siden. 

- Man bliver altså en lille smule vred, siger han til TV SYD.

Han frygter, at en tendens spreder sig. Han ser det nemlig oftere og oftere.

- I løbet af de sidste fem-seks år synes jeg, at det sker oftere end før, at vi finder et stort læs affald, som bliver læsset af.

 

 

Tomme dåser og tomme trusler

I 2014 modtog Syd- og Sønderjyllands Politi 71 anmeldelser om affald, der var dumpet i naturen. Sidste år var tallet kun 27.

I 2008 besluttede Folketinget, at bøderne for at smide affald på gaden og i naturen skulle forhøjes. De vejledende takster er 1000 til 5000 kr. for privatpersoner. Firmaer skal betale bøder mellem 5000 og 8000 kr.

Men det virker som tomme trusler: Fra 2008 til 2015 er der ifølge tal fra Miljøstyrelsen i Danmark udstedt 36 bøder for at smide affald. Det er i gennemsnit 4,5 bøde årligt. Over 20 bøder er givet for at dumpe store mængder affald på rastepladser eller i naturen. Fire er for at smide skrald ud af bilruden, og fire for at smide en udskrevet bøde på jorden.

I Singapore går man mere håndfast til værks. Her kan man få en bøde på 10.000 kr. for at smide et stykke affald på gaden. Sker det flere gange, kan man idømmes samfundstjeneste, hvor man skal samle affald iklædt en selvlysende grøn jakke med ordene ”Jeg har været et svin” på ryggen. Her er bøderne ikke kun tomme trusler. I 2015 blev der fx udstedt 26.000 bøder for at smide affald på gaden.

(Kilde: Affaldsindsamlingen.dk)