Skræmmes væk fra kontanthjælp

Ansøgere til kontanthjælp skal skræmmes og trues til at få en uddannelse eller selv skaffe sig arbejde.

Det er blevet den officielle politik i mange kommuner, blandt andet i Fredericia.

I et internt dokument til arbejdsmarkedsudvalget i Fredericia Kommune hedder det, at skræmmeeffekten er den mest veldokumenterede og prisbillige positive effekt af aktivering af arbejdsløse.

Ansøgerne til kontanthjælp trues med, at de straks bliver sendt i mere eller mindre meningsfuld aktivering, og at de først kan få penge sidst på måneden.

- Når folk finder ud af, at de skal yde noget for kontanthjælpen, skynder de sig væk og finder et arbejde eller bliver forsørget af deres netværk. Det er det, hele beskæftigelsessystemet er bygget op om. Det er mainstream, siger arbejdsmarkedschef Mogens Bak Hansen, Fredericia Kommune til Avisen.dk.

Andre kommuner bruger det mere politisk korrekte ord motivationseffekt, men det dækker over det samme som at true eller skræmme.

Det var oprindelig Aalborg Kommune, som opfandt skræmme-metoden.

- Skræmmeeffekten virker kun på de allerstærkeste ledige. Den gruppe kan man godt skræmme til at tage en uddannelse, hvorimod det ikke virker at piske de svage, siger Mai-Britt Iversen, der er formand for beskæftigelsesudvalget i Aalborg, til Avisen.dk.