Skrappere regler mod ruiner

Lovgivnigen bør ændres så brandtomter ikke længere kan få lov til at ligge hen i årevis uden at myndighederne kan gribe ind.

 Det siger formaden for Folketingets Kommunaludvalg, Hans Kristians Skibby efter at TV Syd de sidste to dage har sat fokus på problemet, som findes stort set over alt.

Gæstgiveri forfalder i Fole

I landsbyen Fole ved Haderslev er endnu et eksempel på en bygning, der har fået lov til at ligge hen og forfalde i årevis - til naboernes store ærgelse: Det gamle gæstgiveri.

- Hvis man kommer fra Ribe, er den skamplet det første, du møder. Uanset hvor du kommer fra, så kommer du ned i midbyen og der ligger skampletten! siger Ursula Becker fra Fole.

Skadet af PET-øvelse

Lovgivnigen bør ændres så brandtomter ikke længere kan få lov til at ligge hen i årevis uden at myndighederne kan gribe ind. Det siger formaden for Folketingets Kommunaludvalg, Hans Kristian Skibby efter at TV Syd de sidste to dage har sat fokus på problemet, som findes stort set over alt:

Den gamle gæstgivergård har været ubeboet siden 2000, og skiftende ejere har intet gjort for at vedligeholde bygningen.

Den er heller ikke blevet sikret efter, at bygningen for snart to år siden blev omdannet til en brandskadet ruin, da Poliets Efterretningstjeneste holdt en stor stilet øvelse på stedet.

- Som den ligger der, er den til fare. Der er ingen afskærmninger, sån børn kan løbe derind, og den kan styrte sammen, siger Ursula Becker.

Vil ændre lovgivning

Formanden for kommunaludvalget: Vi må ændre loven.
Formanden for kommunaludvalget: Vi må ændre loven.

TV Syd har de sidste to dage beskrevet, hvordan en bygning i Nordborg i halvandet år har skæmmet bybilledet, mens ejeren og et forsikringsselskab skrides om erstatningen. I Glud er det en strid mellem forsikringsselskaber der forhindrer, at en brandtomt, som har ligget hen i 2½ år, bliver fjernet.

Formanden for Folketingets Kommunaludvalg mener reglerne bør ændres:

- Det illustrerer klart, at der er et problem, vi må kigge på lovgivningsmæssigt, siger Hans Kr. Skibby (DF), Tørring. - Jeg mener, man bør lave tidsbegrænsninger, hvor længe tvister kan køre, og så må selskaberne dele skaden i første omgang og placere ansvaret bagefter...

Flere rettigheder mod grundejere

I Fole er der ikke tale om en forsikringssag. Her er grunden til salg. Og det lokale menighedsråd vil gerne købe den til en ny sognegård. Men også det trækker ud.

- Vi skal kigge på lovgivningen, slutter Hans Kr. Skibby. Kommunerne skal have bedre værktøjer. Vi må ændre ekspropireringsloven, så man får flere rettigheder overfor grundejere.

Det gamle skilt er slidt - som resten af bygningen.
Det gamle skilt er slidt - som resten af bygningen.