Skrappere Schengen-kontrol skaber ikke pas-bøvl i Billund

Paskontrol for alle rejsende, der bevæger sig ind eller ud af Schengen-området, vil ikke give længere ventetid eller problemer i Billund Lufthavn modsat København, der frygter lange køer til oktober, når paskontrollen skærpes.

Billund Lufthavn forventer ikke, at passagerne bliver berørt, når politiet fra 8. oktober skal skanne passet for alle rejsende, der bevæger sig ind eller ud af Schengen-området.

- Vi har selvfølgelig talt med politiet om det. De forventer ikke, at det kommer til at betyde noget for flowet i lufthavnen, siger Kjeld Zacho Jørgensen, der er direktør for Billund Lufthavn til Ritzau. 

Han forklarer, at politiet i Billund i forvejen er ret omhyggelige i kontrollen og sjældent bare vinker rejsende videre uden at registrere passet og dets ejer.

I Københavns Lufthavn forventer man, at passagerne kommer til at stå længere tid i kø, når alle rejsende til eksempelvis London, Tyrkiet eller USA skal have tjekket passet.

Øget paskontrol

Europa-Parlamentet og EU's ministerråd har 15. marts vedtaget en forordning om øget kontrol ved EU's grænser.
Den betyder kort fortalt, at alle personer, der rejser ind eller ud af Schengen-området, skal have kontrolleret deres pas.
I modsætning til tidligere er EU-borgere også omfattet af kontrollen, som også bliver mere grundig.
Ud over at tjekke passet skal grænsekontrollen også sikre, at vedkommende ikke optræder i internationale registre over eftersøgte personer.
Forordningen trådte i kraft 7. april, men de danske lufthavne har fået et halvt års dispensation til først at indføre de nye procedurer, som altså træder i kraft 7. oktober.
Schengen-området omfatter 26 lande. 22 er EU-lande, men Norge, Island, Schweiz og Liechtenstein er også med. Det er Cypern, Bulgarien, Rumænien og Kroatien dog ikke.