Slesvigsk Parti vil hente stemmer uden for mindretallet

Slesvigsk Parti vil ikke nøjes med at være det tyske mindretalsparti i Sønderjylland. Det satser på at blive et regionalt parti, der også henter vælgere uden for mindretallet.

Og partiet er godt på vej, mener Stephan Kleinschmidt, der er byrådsmedlem i Sønderborg.

Slesvigsk Parti har et mandat i byrådet i Haderslev, to i Tønder, to i Aabenraa og et i Sønderborg.

Det er beskyttet af særlige mindretalsbestemmelser.

1. Hvis partiet ikke bliver repræsenteret i et af de fire byråd, kan det få et tillægsmandat i byrådet uden stemmeret, såfremt det blot får 25 procent af stemmerne for det billigste mandat. I den seneste valgperiode har det ikke været nødvendigt at bruge den mindretalsbeskyttelse, fordi partiet har fået fuldgyldige mandater.

2. De sønderjyske byråd er forpligtet til at have 31 mandater, sålænge Slesvigs Parti ved to valg er i stand til at opnå stemmer nok til et mandat. Hvis partiet ikke opnår stemmer nok ved to valg, kan byrådet reducere antallet af medlemmer. Det vil betyde, at mindre partiet får sværere ved at opnå valg.

Selvgående

Bestemmelserne skal sikre, at det tyske mindretal i Sønderjylland kan få politisk indflydelse, men hvis det står til Stephan Kleinschmidt, får Slesvigsk Parti ikke brug for mindretalsbeskyttelse i fremtiden.

- Vi skal være et regionalt parti, der rækker ud over mindretallet. Slesvigsk Parti skal arbejde for landsdelen og ikke snævre partipolitiske interesser, siger han.

I den seneste valgperiode har byrådsmedlemmerne søgt indflydelse sammen med flertallet, uanset om det har været rødt eller blåt.

Søndag holdt partiets spidskandidater vælgermøde ved Tinglev, hvor der både var æblekagebagedyst og rap.

Slesvigsk Parti blev stiftet i 1920 som en politisk platform for det tyske mindretal i Sønderjylland.

- Partiets hjemmeside