Slotsmøllen maler helt ad h.. til

Slotsmøllen i Aabenraa maler faktisk slet ikke. Vandet, der tidligere fik møllehjulet til at snurre, risler så stille forbi, at hjulet står stille.

Vi kender linjen fra John Mogensens sang om Dybøl Mølle, der maler helt ad helved' til.

Linjen passer ikke helt på Slotsmøllen i Aabenraa, men næsten. Møllen maler nemlig slet ikke.

Og det er Byhistorisk Forening i Aabenraa godt utilfredse med.

- Vi mangler jo i den grad, at møllehjulet kører rundt,  siger formand i foreningen, Svend Nielsen.

Møllebygningen stammer fra 1520'erne og er blandt de ældste dele af Brudlund Slot. Indtil for ca tre år siden fik vandet fra Slotsmølleåen møllehjulet til at dreje rundt. 

Men for at forhindre oversvømmelser i byen, valgte Aabenraa Kommune at adskille Slotsmølleåen fra Mølledammen, og siden da, har vandtrykket under møllehjulet simpelthen ikke været højt nok til at dreje møllehjulet rundt. Og det er en skam, mener Svend Nielsen.

- Vi har noget helt unikt i Aabenraa, som vi skal passe på. Og gør vi ikke det, så mister vi en lille del af vores historie, siger han til TV SYD.

Der er umiddelbart to mulige løsninger på problemet. Den ene er at indstallere en elektrisk pumpe i det gamle møllehus, men det dur ikke, mener Svend Nielsen.

quote

Vi har noget helt unikt i Aabenraa, som vi skal passe på. Og gør vi ikke det, så mister vi en lille del af vores historie.

Svend Nielsen, formand, Byhistorisk Forening, Aabenraa

- Nej, så hører man sådan en kraftig elmotor køre istedet for den rolige brummen fra møllehjulet. Det er noget helt andet. Den autentiske mølledrift vil blive slået totalt i stykker. Så det må aldrig ske, siger han. 

Et andet alternativ er at sætte en vandpumpe op, der pumper vand på møllehjulet, men den løsning mener formanden for Teknik- og miljøudvalget i Aabenraa Kommune, Bent Sørensen (V) ikke er holdbar. 

- Det er ca. 800 m3 vand i timen, hjulet skal bruge, og det kan vi ikke bare lige pumpe ud, uden at det også ødelægger brinker, og hvor skal det komme fra? Det har taget nogle overvejelser, siger Bent Sørensen til TV SYD.

Begge parter er dog enige om, at møllen bør køre rundt igen, selvom løsningen ikke ligger lige for.

- Senest til efteråret næste år, så kører møllen rundt igen, siger Bent Sørensen.