Smadret mindesmærke skal stå klar til befrielsesdagen

Esbjerg Kommune er i færd med at vurdere skaderne efter aftenens ødelæggelse af mindesmærket i Gravlunden. Det skal helst retableres inden 4. maj.

Onsdag formiddag er en stenhugger i fuld gang med at skaffe sig et overblik over skadernes omfang i Mindelunden i Esbjerg. To unge mænd kørte tirsdag aften deres bil ind i monumentet fra 2. Verdenskrig, og nu er det et spørgsmål, om monumentet kan repareres inden befrielsesdagen den 4. maj, hvor stedet bruges til at mindes ofrene fra dengang.

- Vi er ved at gøre skaderne op lige nu. En stenhugger er sat til at skille stumperne forsigtigt fra hinanden. Jeg afventer en status fra ham i dag, fortæller Claus Tønder Jensen, kirkegårdsleder ved Esbjerg Kommune, til TV SYD.

Han inspicerede området onsdag morgen for at danne sig et indtryk af skadens omfang.

- Jeg kunne se, at der allerede nu er sten, som er flækkede. Og så skal der laves nye. Det er bornholmsk granit, og det er et spørgsmål, om vi kan skaffe det i tide. Jeg er også spændt på bronzefiguren. Den ligger inderst, og vi kan først se om den har taget skade, når vi får den ud, siger han.

På årsdagen for Danmarks befrielse kommer der traditionelt mange mennesker og lægger blomster ved monumentet.

- Der er mange følelser i spil, og derfor vil vi gøre alt for at genetablere stedet til den dag, siger Claus Tønder Jensen.

Han oplyser, at kommunen vil prioritere at finde penge til reparationen et eller andet sted på budgettet. Hvis ikke en glad donor dukker op.

Onsdag eftermiddag har Claus Tønder Jensen fået et bud på, at udgifterne løber op mellem 40-50.000 kroner.

De to unge mænd, som er 18 og 22 år, vil ikke sige, hvem der kørte bilen. De er derfor begge to sigtet for narko-kørsel.

Monumentet består af et bronzerelief flankeret af en stribe opretstående sten med navne indgraveret.

Det nu ødelagte monument er opstillet på Fourfeldt gravlund. Det er ifølge hjemmesiden visitesbjerg.dk Skandinaviens største krigsgravfelt.

Her ligger 1150 allierede og tyske soldater og 151 tyske flygtninge fra 2. Verdenskrig begravet.