Snævert nej til dispensation truer foderfabrik

Et snævert flertal på fire mod tre sagde mandag eftermiddag nej til at give foderfabrikken Fermentationsexperts i Jelling to måneder mere til at løse lugtproblemer. Dermed er fabrikken alvorligt truet af lukning.

- Jeg er fuldstændig overrasket, siger ejeren Jens Legarth til TV SYD. Men det er åbenbart socialdemokratisk politik at lukke arbejdspladser.

Venstre-politikeren Peder Hummelmose, formand for teknisk udvalg, er overrasket over, at et flertal ikke ville give virksomheden to månederne mere til at afhjælpe de lugtgener, som har fået naboer til at klage.

- Venstre har begæret sagen forelagt det samlede byråd. Men det næste møde er først midt i januar ? og virksomhedens midlertidige dispensation udløber til nytår, siger han til TV SYD.

Virksomheden har været debatteret meget i det sidste år. Jens Legarth har opfundet et svinefoder, som kan nedbringe forbruget af penicillin i svinebranchen. Projektet er støttet med 10 millioner kroner fra det offentlige ? og der er 12 ansatte på fabrikken.

Eneste problem er, at naboerne synes, at fabrikken lugter.

- Men vi lugter nærmest som et bryggeri. Og der er ingen, der kræver Carlsberg lukket af den grund, siger Jens Legarth til TV SYD.

Han mener, at den socialdemokratiske viceborgmester, Søren Peschardt, har brugt fabrikken i valgkampen ? for at skaffe sig ekstra stemmer.

- Nu bliver vi nødt til at overveje, om vi skal lukke fabrikken og sælge patenterne til amerikanerne, siger Jens Legarth.

Han frygter, at virksomheden ikke kan overleve, hvis den ikke må tørre sit produkt fra 1. januar.

TV SYD ser nærmere på sagen tirsdag.