Snart kan du spise madpakken i klitterne ved Kærgård

Måske allerede i år kan de gule pæle med Adgang Forbudt fjernes i Kærgaard Klitplantage. Det meste af jordforureningen - og lugten af kattepis - er væk. Men badeforbudet ophæves ikke.

Det sidste slam blev mandag kørt væk fra grube 3 og 4 i Kærgaard Klitplantage ved Oksbøl. Det er mindst e1-2 måneder før end forventet. Og hele oprensningen er gået lettere end de to første gruber med giftig jord.

- Den store fordel, vi har haft denne gang, er at vi har prøvet alt det sværeste, da vi lavede grube 1 og 2, siger projektleder Jørgen Fjeldsø Christensen til TV SYD. Så vi har kunnet tage så mange forholdsregler. Vi har bl.a. kunne emballere vores jordforurening i big-bags, så lugtproblemerne har været mindre.

Jørgen Fjeldsø Christensen beskriver lugten i området som ?kattepis?. Men fordi de store poser har en særlig foring, er lugtproblemer meget mindre.

Projektet har også givet mange erfaringer om, hvordan man kan bekæmpe den massive forurening i området.

- I den forbindelse har vi lavet nogle enestående ting med at kombinere forskellige biologiske og kemiske metoder. Det er metoder, der kan bruges masser af andre steder, siger han til TV SYD.

Der er fjernet 2,5 tons kviksølv fra de fire af i alt seks gruber. Kviksølvet har været bundet i sandlaget, som er gravet væk.

- Det er ? eller er ved at blive behandlet ? i Holland og i Nyborg. Og vi har dermed lukket af for kviksølvforureningen i Kærgaard Plantage.

I løbet af sommeren og efteråret laver regionen en række målinger. Først derefter bliver området givet frit til at færdes i.

- Så kan folk tage deres madkurv med og sætte sig ud i klitterne, uden at blive udsat for en luftpåvirkning.

Derimod skal man ikke begynde at bade i Vesterhavet ud for plantagen.

- Vi har stadig en grundvandsforurening. Det vi har håndteret nu er den jordforurening, vi har kunet grave væk, forklarer Jørgen Fjeldsø Christensen til TV SYD. Men forureningen af grundvandet er der stadigvæk. Nu må vi se, hvor stor effekt, det har, at vi har renset 1, 2, 3 og 4 op. Først til den tid kan vi overveje, om badeforbuddet kan ophæves.

Se hele interviewet med Jørgen Fjeldsø Christensen (Varighed: 4.34)