Snart kan du styre din mobil med øjnene

Lego i Billund er med i arbejdet om at udvikle teknik, så mobil-brugere kan styre deres telefon ved hjælp af øjnene.

Kig på din mobiltelefon - så er den låst op! Det er perspektivet i et nyt projekt, som danske forskere og virksomheder vil udvikle: øjenstyring af mobiltelefonen.

Projektet får 13 millioner kroner i støtte fra Højteknologifonden. Der skal bruges i alt 25 millioner kroner over tre år på at udvikle teknikken.

- Vi har en banebrydende teknologi, som på sigt kan blive standard for mobiltelefoner, siger Sune Alstrup Johansen, direktør for selskabet The Eye Tribe ApS, der er aktiv part i projektet.

Kik på gangsteren

Eye Tribe udspringer af forskning fra It-Universitetet. Foruden Lego nævnes ogs Seious Games Interactive. De er specielt interesserede i muligheder, når der spilles på mobilen.

Øjenkontakt kan nemlig bruges i spil. Kigger man på gangsteren i spillet, reagerer han måske ved at gå til angreb.

- Vi udnytter, at systemet præcist ved, hvad der bliver kigget på, siger Sune Alstrup Johansen.

Gigantisk potentiale

Inden for få år vil øjenstyring være en del af de fleste smartphones, forudser man i virksomheden. Og da dansk viden er langt fremme på dette felt, ja så kan teknikken lige så godt blive udviklet her.

- Potentialet er gigantisk, og vi har lige nu et helt unikt udgangspunkt, mener Sune Alstrup Johansen.

Øjnenes spil på telefonen kan bruges i flere sammenhænge. Først og fremmest handler teknologien ifølge Sune Alstrup Johansen om at gøre telefoner og lignende apparater mere intelligente.

En anden måde at udnytte øjnene på er til direkte aktiv styring af teknik. Men det er primært til brug, hvor der ikke er andre muligheder: for eksempel en læge, der i et sterilt miljø helst vil styre computeren med øjnene.