Snart kan man måske sejle til Sønderho igen

Sønderho Havn var engang fuld af liv og skibe. Nu er den helt sandet til. Men snart får skibe måske mulighed for at sejle ind til Havnen igen.

Engang var Søderho Havn en livlig ankerplads i læ for det voldsomme Vesterhav. En traditionel havn var det ikke - skibene sejlede ind ved højvande, og ved lavvande hvilede de på sandbunden. Men skibe kom i massevis. 

Det sluttede stille og roligt i 80'erne, da havnen simpelthen sandede til. Siden da er det kun ganske få sejlere, der har vovet sig ind til byen. Det fortæller medlem og stifter af Sønderho Havn Støtteforening, Robert Peel til TV SYD.

Men nu bliver det måske snart muligt igen at sejle ind til Sønderho. Sønderho Havn Støtteforening har i ni år arbejdet på at få skabt en sejlrende ind til Sønderho, så skibe igen kan ligge for anker i Sønderho Havn. Og nu har de endelig fået tilladelsen til at gå i gang med at grave.

Nu er det bare pengene, der mangler.

- Vi skal bruge 5,5 millioner til at skabe sejlrenden, fortæller foreningens formand Anders Bjerrum.

Penge han godt mener kan tjene sig selv hjem, hvis havnen kan genåbnes.

- Ja, pengene er tjent ind igen på 8 år ved en forøgelse af turismeindtægter i området, fortæller Anders Bjerrum til TV SYD.

Tilladelsen er en sejr for foreningen.

- Det er en stor lettelse. Vi har arbejdet på det her siden 2008, siger Anders Bjerrum.

Han håber, at en oprensning af sejlrenden til byen vil betyde, at man igen kan sejle mellem Sønderho og Ribe - en tur han selv har oplevet som barn, før havnen sandede til.

quote

-Det er en stor lettelse. Vi har arbejdet på det her siden 2008.

Anders Bjerrum, Fmd. Sønderho Havn Støtteforening.

- Det er en fantastisk tur. Den vil vi kunne sejle for turister -  både turister i Ribe, der vil se Fanø, og omvendt, siger Anders Bjerrum.

Om sejlrenden vil blive, hvor den er, er ikke til at sige noget om endnu. Der er en risiko for, at selv, hvis renden bliver oprenset, så vil den sande til igen, men Anders Bjerrum er optimist.

- Vi håber jo, at tidevandet holder sejlrenden fri. Hvis ikke den gør det, så må vi droppe projektet, siger Anders Bjerrum til TV SYD.

Næste skridt er at skaffe de 5.5 millioner kroner, det koster at begynde oprensningen. Men de penge mener han godt, foreningen kan skaffe.

- Vi ved jo rigtig meget om projektet nu, efter at vi har arbejdet på det i 9 år. Så jeg tror godt vi kan finde investorer, forsikrer han.

Hvis foreningen får fundet penge til projektet, så starter opremsningen af sejlrenden til vinter, og vil være færdig næste år.