Socialminister: Jeg har fået nok

Socialminister Benedikte Kiær (K) har fået nok af dårligt tilsyn med plejefamilier og døgninstitutioner. Jane Findahl, Fredericia, afviser på vegne af Kommunernes Landsforening kritikken.

Der må være noget grundlæggende galt med kommunernes måde at tjekke plejefamilier og døgninstitutioner på, siden vi igen og igen må høre om børn, der bliver mishandlet gennem længere tid.

Sådan lyder ræsonnementet fra socialminister Benedikte Kiær (K), som nu sammen med Børnerådet indleder en undersøgelse af, hvordan kommunerne fører tilsyn med anbringelsessteder for udsatte børn. Det skriver Politiken mandag.

Vil tage opgave fra kommuner

Initiativet kommer efter en uge, hvor en plejefamilie fra Sydsjælland blev tiltalt for vold og vanrøgt af otte børn.

Ministeren erklærer sig åben over for at tage opgaven fra kommunerne:

- Det er ikke første gang, vi hører, at kommunernes tilsyn ikke er, som det bør være, og at de bliver underrettet om problemer uden at reagere.

Minister: Jeg har fået nok

- Jeg har simpelthen fået nok, og nu må vi have et ordentligt grundlag for at finde ud af, hvordan vi kan gøre det bedre, siger hun til Politiken.

Benedikte Kiær vil ikke lægge sig fast på en løsning, før undersøgelsen er færdig til november, men "det kan meget vel være, at det ender med, at tilsynet skal ligge et andet sted end hos kommunerne".

Børnerådet ønsker at lade en uafhængig instans tjekke de plejefamilier og opholdssteder, som kommunerne selv vælger ud. Og SF foreslog forleden at lægge opgaven i fem regionale centre.

KL: Vi har fået ny lov

KL vil ikke kommentere udsigten til at miste tilsynsopgaven.

Formand for børne- og kulturudvalget Jane Findahl, Fredericia (SF), kan ikke se meningen med at evaluere kommunernes indsats, mens de er "i fuld gang" med at føre Barnets Reform ud i livet:

 - Vi har lige fået en ny lov, som også indebærer store ændringer på hele anbringelsesområdet med efteruddannelse af plejefamilier og så videre. Lad os nu lige implementere den, siger hun.