Søger forsoning i grænsestrid

Slesvig-Holstens ministerpræsident, Peter Harry Carstensen, er ikke begejstret for, at et større antal danske toldere nu igen hiver biler ind til siden ved den dansk-tyske grænse.

- Men dette tiltag bør ikke få os til at forlade den fælles vej, vi er slået ind på, siger ministerpræsidenten ved et møde i Kiel, som delstatsregeringen tirsdag blandt andet havde inviteret de danske regioner Syddanmark og Sjælland med til.

Den nordtyske delstat vil nemlig arbejde for, at de politiske stridigheder om den nye danske grænsekontrol ikke kommer til at belaste det grænseoverskridende samarbejde.

Tværtimod skal samarbejdet med de danske naboer nord for grænsen styrkes, så Slesvig-Holsten og Region Syddanmark for eksempel i fællesskab kan søge om EU-midler for, at grænseregionen kan udvikle sig til et vækstcenter i Europa.

Nej til boykot

Slesvig-Holstens delstatsparlament vedtog ellers i slutningen af maj en erklæring, hvori medlemmerne udtrykte beklagelse over toldkontrollen og enstemmigt opfordrede den danske regering til at genoverveje beslutningen.

- Jeg beklager, at Danmark har øget kontrollen ved grænsen igen, siger den borgerlige ministerpræsident, som dog samtidig afviser andre tyske politikeres opfordringer til at boykotte Danmark som ferieland.

- Jeg synes overhovedet ikke om den slags, siger Peter Harry Carstensen og tilføjer:

- Kør blot til Danmark og bliv to dage ekstra i Slesvig-Holsten (på vej hjem sydover, red.). Det vigtigste er, at Danmark og Slesvig-Holsten koncentrerer og samler sig om deres styrker, så vi i fællesskab bliver endnu stærkere.

Flere af deltagerne på mødet i Kiel udtrykker da også håb om, at den kommende Femernbælt-tunnel vil bringe danskere og tyskere tættere på hinanden.