Sønderborg er til eksamen

Fredag afgøres det, om det bliver Sønderborg eller Aarhus, som bliver Europæisk Kulturhovedstad 2017. Torsdag er Sønderborg til den afgørende eksamen.

Juryen bestående af seks danske og syv europæiske medlemmer besøger torsdag Sønderborg-områder. De lagde ud på Danfoss i Nordborg, og dommerne skal i løbet af dagen skabe sig et overblik over områdets satsning på kultur.

Dommerne skal vælge mellem to vidt forskellige oplæg.

Mens det for Aarhus handler om nytænkning, handler det for Sønderborg om lokal overlevelse.

- Otte ud af ti unge mennesker forlader vores landsdel, og der er ikke andre, der kommer herned. Så hvis vi ikke gør noget for at få udvikling, vækst og arbejdspladser, så forudser jeg, at vi om fem til 10 år, kun har lidt ældre mennesker hernede og ingen unge.

Så barsk lyder det lidt dystert fra Sønderborgs borgmester, Aase Nyegaard, Fælleslisten.

Som en del af oplægget, "Countryside Metropolis" har Sønderborg også inddraget et grænseoverskridende samarbejde med Flensborg.

I Aarhus har man navngivet sit kandidatur "Rethink".

Nytænkningen

- Ambitionen er at nytænke de udfordringer, vi står overfor. Både den måde vi samarbejder på på tværs af kommune, region og stat, og den måde vi løser vores velfærdsopgaver på, forklarer borgmester Jacob Bundsgaard (S).

- Omdrejningspunktet er at bruge kultur til at skabe identitet og en kobling til erhvervslivet. Oplevelses- og eventøkonomien spiller en større og større rolle, og det er oplagt at bruge den her platform til det, tilføjer han.

Men selvom Aarhus indbyggermæssigt er mere end fire gang så stor som Sønderborg, så er byen ikke nødvendigvis favorit, vurderer professor Uffe Østergård fra CBS, som forsker i europæisk historie.

- Jeg under Aarhus det af hjertet, men jeg synes, der er en original vinkel i Sønderborgs grænseoverskridende arbejde. Det ville betyde noget, hvis det var mig, der sad i juryen, siger professoren.

En by på Cypern skal også have titlen som kulturhovedstad. Her kæmper to byer også om titlen.

Den officielle hjemmeside for Sønderborgs kandidatur.