SØNDERBORG: Mindretallet går efter flertallet

I 2013 agerede Slesvigsk Parti kongemager og placerede Erik Lauritzen (A) i borgmesterstolen. Nu vil kongemageren selv være konge.

Analyse. Det var Slesvigsk Parti, der sammen med Konservative, Fælleslisten og Enhedslisten sikrede Erik Lauritzen (A) borgmesterposten i 2013. I år betragter det dansk-tyske parti sig selv som kandidat til embedet på lige fod med Venstre og det nuværende borgmesterparti Socialdemokraterne.

Langt til toppen

Og partiet mener det. Spidskandidat Stephan Kleinschmidt (S) stod tidligere i år til at blive barselsvikar i Folketinget for Lotte Rod (B), men han takkede nej for at kunne føre valgkamp i Sønderborg.

Hvis Kleinschmidt skal være borgmester kræver det dog, at en af de andre borgmesteraspiranter bakker ham op. Og det har hverken Venstres Peter Hansen eller borgmester Erik Lauritzen (A) umiddelbart planer om.

Skal DF med i konstitueringen?

Dansk Folkepartis Stefan Lydal har meddelt, at partiet denne gang går efter at være med i en aftale på valgnatten. Partiet er derfor klar til at forhandle med både Venstre og Socialdemokraterne.

Spørgsmålet er, om Socialdemokraterne i Sønderborg vil følge folketingspartiernes opfordring til samarbejde mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne.