Sønderborg tabte

Sønderborg tabte kapløbet om at blive europæisk Kulturhovedstad. Sejren gik til Aarhus.

Sønderborg havde i samarbejde med andre sønderjyske kommuner og Flensborg satset hårdt på at blive Kulturhovedstad. Kommunen satsede blandt andet på, at en grænseoverskridende kulturudveksling ville tiltale juryen.

Aarhus vandt i et tæt løb med Sønderborg, fordi byen i forvejen er langt fremme med kulturelle initiativer. Blandt andet kunstmuseet Aros.

For Sønderborg er det et alvorligt tab. Byrådet håbede, at en status som Kulturhovedstad kunne gøre byen til et landlig metropol, der kunne bremse tilbagegangen i indbyggertallet.

Skuffelse i Sønderborg

- Arbejdet med at forberede vores kandidatur har ikke været forgæves. Vi har stadig meget, vi skal have fat i. Det er nødvendigt, at vi gør noget, så unge bliver i vores område, siger borgmester Aase Nyegaard, Sønderborg, valgt på Fælleslisten.

Formanden for kultur- og erhvervsudvalget, Stephan Kleinschmidt, Slesvigsk Parti, siger, at han er ked af det:

- Nu gælder det om at komme op på hesten igen. Mange af de foreslåede initiativer vil vi gennemføre alligevel. Vi skal bruge kulturen til at skabe vækst.

Aarhus vil satse af halv milliard kroner på kultur de kommende år. Et statstilskud på 200 millioner kroner er indregnet i budgettet, men de penge har regeringen ikke afsat.

Gevinst for turismen

Juryen består af seks personer, der er udpeget af kulturministeren, og syv er udpeget af EU-institutionerne.

Europæisk Kulturhovedstad er et initiativ lanceret af EU's ministerråd med det formål at bringe EU's befolkninger tættere på hinanden.

Athen blev i 1985 udnævnt som den første europæiske Kulturhovedstad. Indtil 1999 blev der udpeget en europæisk Kulturhovedstad hvert år.

København var kulturhovedstad i 1996.

I 2000 fik hele ni byer titlen. Siden har der de fleste år været to Kulturhovedstæder hvert år.

Europæisk Kulturhovedstad 2012 er Guimarães, Portugal, og den slovenske by Maribor. De to byer er nummer 46 og 47 på listen.

Danmark skal i 2017 være værtsland sammen med Cypern, hvor byerne Paphos og Nicosia er kandidater til titlen.

For at blive europæisk Kulturhovedstad, skal byen kunne byde på en vis kulturarv og et rigt kulturliv.

En rapport, som EU-Kommissionen fik lavet i 2003, viste, at alle hidtidige kulturhovedstæder havde vundet på udnævnelsen i form af markante stigninger på overnatninger. Samtidig fik byerne et ry som innovative og visionære.

I Aarhus tror man på, at det også bliver tilfældet her.

Tilten som europæisk Kulturhovedstad 2017 vil ifølge en rapport fra COWI betyde, at der kan skabes flere end 2.200 nye arbejdspladser i hele Aarhus-regionen, skriver Ritzau.