Sønderho er den smukkeste landsby

Efter 14 dages afstemning på internettet er byen ved Vadehavet valgt med 21 procent af stemmerne foran 11 øvrige kandidater fra hele landet. 

Landsbyen Sønderho blev kåret på DRs Aftenshowet mandag den 14. marts.  På anden og tredje pladsen kom Nyord på Møn og Store Darum ved Esbjerg.

En bænk til at sidde på

Sønderho har vundet en bænk fra Trip Trap Danmark med et skilt med påskriften ?Danmarks Smukkeste Landsby 2011?. Her vil både beboere og besøgende fremover kunne sidde og kigge ud over den smukke og harmoniske Sønderho by, hvorfra der også er fin udsigt over Vadehavet.

Desuden giver Bygningskultur Danmark fem timer med en restaureringsarkitekt til hver af de tre vinderbyer.

Selve konkurrencen er udskrevet af Bygningskultur Danmark, og interessen ude i lokalsamfundene har været overvældende.

Lokalpatrioter

- Der har været en kæmpe interesse omkring konkurrencen. De lokale samfund i og omkring landsbyerne har gjort alt for at mobilisere folk til at stemme på lige netop deres by, siger Birthe Iuel, der er præsident for Bygningskultur Danmark.

- Vi håber, konkurrencen om Danmarks Smukkeste Landsby har øget interessen for at bevare bygningernes oprindelige charme og historie ved at vise de steder i Danmark, der virkelig sætter en ære i at respektere vores bygningsarv.

- I Bygningskultur Danmark er vores håb selvfølgelig, at denne entusiasme vil have en afsmittende effekt på bevaringskulturen i landsbyerne generelt. Vi ser gerne, at danskerne generelt bliver bedre til at istandsætte gamle og historiske huse nænsomt og med respekt, som det er tilfældet i Sønderho, tilføjer Birthe Iuel. 

Dårlige vaner

Hun er noget kritisk over for "lidt dårlige vaner", der har sneget sig ind i dansk renoverings-skik. Glaserede tegl på bindingsværkshuse, nye sjælløse plastikvinduer.

- Det afslører en manglende sans for vores huses historie og er med til at gøre vores bygningskultur fattigere.  Det vil vi gerne være med til at forhindre, og det vil i det lange løb komme os alle til gode. Flere undersøgelser peger på, at bygninger med historie og sjæl skaber udvikling og tiltrækker både beboere, turister og erhverv, understreger Birthe Iuel.

Yndet turistmål

Vinderbyen Sønderho er et yndet turistmål, der tiltrækker beboere fra hele landet og der er både folkedans, folkemusik og guitar-festival på programmet i sommermånederne.

Sønderho er en gammel skipperby, der voksede sig stor i sejlskibenes storhedstid, og der var både redere, skippere og søfolk blandt beboerne.

Byen ligger helt ud til kysten på Fanø og tæller over 70 fredede huse. De fleste er opført af smukke, mørkbrændte, rødviolette, vestjyske sten og med stråtag.