Sønderjysk grænsekontrol kan måske fortsætte i op til fem år

Bestemte omstændigheder skal være opfyldt for at kontrollen kan fortsætte i op til fem år. Det forslag behandler Europa-Kommissionen i denne uge.

Europa-Kommissionen forventes onsdag at fremlægge et forslag, der skal gøre det lettere for medlemslandene at kontrollere deres egne grænser. Kommissionen lægger op til en periode på tre år. Derudover bibeholdes muligheden for dispensation i op til to år, så grænsekontrollen i alt kan fortsætte i op til fem år. Det skriver Berlingske.

Det er et bredt politisk krav i Folketinget at forlænge grænse­kontrollen ved Tyskland - og ifølge avisens oplysninger vil Europa-Kommissionen i denne uge imødekomme det danske ønske og lancere et forslag om nye og mere fleksible regler på området.

Det er reglerne for Schengensamarbejdet om åbne indre grænser i Europa der er på programmet onsdag. Her vil Kommissionen foreslå, at der skal være mulighed for at etablere grænsekontrol i en periode på op til tre år. Det er, hvis landene kan begrunde kontrollen med et alvorligt sikkerhedsproblem - eksempelvis trussel om terror.

Hvis forslaget kommer til at se ud, som det forventes, vil det være "en væsentligt udvidelse" til fordel for Danmark, vurderer Nadja Schou Lauridsen, der er jurist hos Tænketanken Europa.

- Det viser, at Kommissionen lytter til de bekymringer, der har været fra en række EU-lande, herunder Danmark, Tyskland og Frankrig, siger hun til Berlingske.

Danmark, Norge, Østrig, Tyskland og Frankrig, der alle i øjeblikket har intern grænsekontrol, skrev for to uger siden et brev til Kommissionen, hvor de igen understregede ønsket om mere fleksible regler.

quote

At Tyskland og Frankrig er med på holdet, gør, at Danmark har en meget tung alliance. Derfor regner vi med, at forslaget vil gå igennem.

Nadja Schou Lauridsen, jurist, Tænketanken Europa

I princippet vil Europa-Kommissionen tillade medlemslandene at kontrollere deres grænser i helt op til fem år, hvis omstændighederne er opfyldt. For som det er i dag, så kan Kommissionen give dispensation i op til to år. Den mulighed forsvinder ikke, som det ser ud, og dermed vil muligheden for grænsekontrol reelt kunne gælde i fem år i alt, viser Berlingskes oplysninger.

Før forslaget fremlægges onsdag, skal det igennem flere godkendelsesprocedurer, og enkelte elementer kan derfor i princippet nå at ændre sig.

Men jurist Nadja Schou Lauridsen vurderer, at det ikke vil ændre ved, at reglerne for grænsekontrol bliver væsentligt mere fleksible uanset hvad.

- At Tyskland og Frankrig er med på holdet, gør, at Danmark har en meget tung alliance. Derfor regner vi med, at forslaget vil gå igennem, siger hun til avisen.

Danmark indførte grænsekontrol i januar 2016 med begrundelse i de store store migrationsstrømme. Den er siden blevet forlænget tre gange.