Sønderjyske behandler spillere med nåle, tape og naturmedicin

Store sportsklubber har ofte faste læger og fysioterapeuter tilknyttet. Men når sportsstjernerne kommer til skade, kommer de mange steder også i en alternativ behandlers hænder.

Flere store sportsklubber har lukket den alternative behandling ind i varmen og tilbyder rutinemæssigt deres atleter f.eks. behandling med tape, nåle eller homøopatisk medicin. Sønderjyske Fodbold er en af de klubber.

Klubbens fysioterapeut Carl Harmann bruger ikke bare behandling igennem fysioterapi. Han har også tillært sig en håndfuld alternative metoder til behandling. Blandt andet akupunktur.

- Det gør jeg fordi, jeg gerne vil have, at musklen slapper bedre af. Nålene fjerner noget af spændingen. Det er der en del dokumentation for, at nåle kan gøre, siger han til TV SYD.

quote

Kan vi hente to procent ved kinesiotape og to procent på homøopatisk medicin, så kan det i sidste ende gøre en forskel for spillerne. 

Carl Harmann, fysioterapeut, Sønderjyske Fodbold

I dag er fodboldspilleren Mikkel Hedegaard Christensen på bænken for at blive behandlet med akupunktur og kinesiotape.

- Det har hjulpet mig i stor stil. Jeg havde et halvt år sidste år, hvor jeg kæmpede meget med en dårlig hæl, fortæller Mikkel Hedegaard Christensen.

Forskning viser, at akupunktur kan have en effekt på muskelspændinger og smerter. Men Carl Hamann bruger også behandlinger, der ikke har nogen dokumenteret effekt.

- Der er f.eks. ikke overensstemmende evidens for, at kinesiotape har en fremmende effekt.

Carl Hamann er også begyndt at tilbyde spillerne homøopatisk medicin. En naturmedicin, der indeholder ekstremt små mængder af aktive stoffer. Så små, at videnskaben slet ikke mener, det kan have nogen effekt. 

- Det er piller og salve, der måske har en effekt på hudirritation og slag. Og jeg siger måske, fordi der er ikke med sikkerhed er nogen dokumentation for det.

Mikkel Hedegaard har ikke noget imod at lægge krop til de alternative metoder.

- Jeg er egentlig lidt ligeglad med, hvad der har været traditionel behandling, og hvad der er alternativt. Vi tager det, der virker.

Det handler om en ting - at få spillerne klar i en fart.

- Kan vi hente to procent ved kinesiotape og to procent på homøopatisk medicin, så kan det i sidste ende gøre en forskel for spillerne. Vi er nede på så små marginer i en fodboldklub, at det kan gøre en stor forskel alligevel.