Sønderjyske virksomheder sukker efter arbejdskraft

V. Å. Gram i Vojens er en af mange produktionsvirksomheder, der mangler kvalificeret arbejdskraft. Konsekvensen er overarbejde og tysk arbejdskraft.

Der er godt gang i industrien i Danmark. Faktisk så godt, at virksomhederne har svært ved at få fat i kvalificerede medarbejdere.  

Ifølge Dansk Industri har mere end hver tredje industrivirksomhed over hele Danmark problemer med at finde arbejdskraft. 

Hør hvordan finansminister, Kristian Jensen (V), vil løse problemet med manglende kvalificeret arbejdskraft på produktionsvirksomhederne. 

En af dem ligger i Vojens. Siden efteråret har ventilations-virksomheden V.Å. Gram kigget langt men forgæves efter kvalificerede medarbejdere. 

- Konsekvenserne er, at vi er nødt til at bruge overarbejde og udenlandsk arbejdskraft, siger Morten Gram, der er teknisk direktør i V.Å. Gram.

Her er omkring 20 procent af medarbejderne i produktionen fra Tyskland. 

Hos V.Å. Gram er udfordringen, at der ikke er nok faglærte, der lever op til de krav, der stilles til de ansatte. 

- Vi lever af at producere kundetilpassede varer. Og derfor er der ikke to dage, der er ens. Så det sætter høje krav til faglighed og kvalitetssans hos medarbejderne, siger Morten Gram.

Lige nu er det især smede og tekniske designere, der mangler i virksomheden. Men at have den rigtige uddannelse er ikke nok. Ifølge Morten Gram er arbejdsopgaverne i virksomheden meget skiftende og komplekse. Det stiller krav om personlige kvalifikationer hos medarbejderne. 

quote

Konsekvenserne er, at vi er nødt til at bruge overarbejde og udenlandsk arbejdskraft.

Morten Gram, teknisk direktør, V.Å. Gram.

- Man skal kunne påtage sig et ansvar, levere en kvalitet og have et ønske om at forbedre sig. Det er overvejende de personlige kvalifikationer, som sætter dagsordenen for, om man bliver ansat her eller ej, siger Morten Gram til TV SYD.  

Virksomheden har en vækstambition på minimum 15 procent hvert år, og det betyder et konstant behov for flere hænder. Med manglen på kvalificeret arbejdskraft har virksomheden været nødt til at skabe sine egne medarbejdere. 

- Vi har brugt meget energi på at uddanne ufaglærte og  flygtninge, som i dag arbejder her på fuld tid. 

Mandag havde V.Å. Gram besøg af finansminister, Kristian Jensen (V), til en snak om løsning af problemet.