Søtrup uenig med sit parti

Venstre er stik imod lovforslaget, der kun giver borgere to uger til at protestere overfor flygtningeboliger. Mens Venstres Esbjerg-borgmester hilser det velkomment.

Et lovforslag fra regeringen om, at kommunerne kan skrotte lokalplaner for at kunne huse de mange flygtninge, og oven i købet kun skal give naboerne to ugers høringsfrist til at protestere, er for vidtgående.

Det siger Venstres integrationsordfører Martin Geertsen til Ritzau.

Landets kommuner har store problemer med i tide at finde boliger til det stigende antal flygtninge, der især kommer fra Syrien, og med lovforslaget vil klasseværelserne i en nedlagt skole i Ribe kunne forvandles til hjem for 92 flygtninge på kun to uger.

Det får Esbjergs Venstre-borgmester til at hilse lovforslaget velkomment:

- Skolen er et eksempel på utraditionelle metoder, som lovforslaget gør det muligt for os at bruge. Det vil lette trykket, fordi vi simpelthen ikke har andre muligheder, siger han til Politiken.

- Jeg har stor respekt for, at kommunerne bokser med problemerne, men det er et skråplan at opbygge et parallelsystem i stedet for at følge de gængse systemer, siger Martin Geertsen.

Lovforslaget møder også modstand hos ekspert.

- Det er totalt uacceptabelt, fordi loven - selv med to ugers høringsfrist - vil underkende borgernes mest centrale rettigheder i planloven, mener advokat og specialist i miljøret Håkun Djurhuus, som har bistået Advokatrådet med et høringssvar til lovforslaget.

- Jeg mindes ikke, at jeg har set et så vidtgående forslag før. Det er helt usædvanligt, siger Håkun Djurhuus til Politiken.