Soldaterbørn modtager medaljer for stor indsats

Børn af hjemvendte sårede soldater får nu anerkendelse og opmærksomhed i Horsens, hvor seks piger og drenge lørdag bliver hædret med medaljer.

Det er ikke altid let, når far eller mor er lidt anderledes, kræver særlige behov eller reagerer voldsomt. Det mærker børnene til hjemvendte sårede soldater, og derfor skal de nu også have anerkendelse for deres indsats.

Fælles for de seks børn, der lørdag får medaljer af borgmesteren i Horsens, er, at deres fædre alle lider af PTSD efter at have været udsendt.

En af dem, der lørdag fik en medalje, var Lærke Thorsø. Hendes far var udsendt, da hun var lille, men efter han er kommet hjem, har det ikke altid været let.

Lørdag blev der i Horsens sat fokus på, at soldaterbørn også kan have det svært, når far eller mor bliver sendt i krig.

- Min bror og jeg skændes tit, og der bliver han hurtigere sur. Så kan jeg godt tænke, at det er min skyld, at han bliver så sur.  Så der er nogle svære situationer, hvor jeg lige skal huske på, at han jo fejler noget, og at det ikke er min skyld, at han bliver sur, siger Lærke Thorsø. 

Ifølge Harald Jensen, der selv er krigsveteran og initiativtager til foreningen ”Krigsveteraner og pårørende” i Horsens, føler børn af hjemvendte soldater sig ofte svigtet af systemet.

- Det er et tabu, og det er ikke altid lige let at snakke med dem derhjemme om de det.  Derfor er det godt at få åbnet op for emnet, så skoler og andre kan bidrage til at svare på de spørgsmåle, børnene har, siger han. 

quote

Der er nogle svære situationer, hvor jeg lige skal huske på, at han jo fejler noget, og at det ikke er min skyld, at han bliver sur.

Lærke Thorsø, datter til soldat

Med medaljeinitiativet i Horsens håber han også, at man kan vise børnene, at de ikke er alene.

- De betaler nogle gange en høj pris. De går med et afsavn til deres far eller mor, mens de er udsendt. Og når soldaten kommer hjem, er det en ny person, de skal lære at kende. Men børnene gør en indsats for at få tingene til at virke, og det skal vi give dem et skulderklap for, siger Harald Jensen.

- De skal have et skulderklap for deres indsats, og et tak for at de kan holde det her ud. Det er så vigtigt, at man har hele familien med og ikke bare soldaten, siger han.

For Lærke Thorsø har medaljen den helt ønskede effekt, og hun er glad for at vide, at der er nogen til at hjælpe.

- Det betyder, at man får at vide, at der er nogen derude til at støtte dig, når du har det svært. Det er en varm følelse, for der er svære tider, siger hun.

Der er 73 krigsveteraner med pårørende i lokalafdelingen i Horsens.

Horsens Kommune har en veteranpolitik, der blandt andet skal sikre hjælp til hjemvendte soldater, som har det særligt svært.