Solen får hugormene til at komme frem: Det skal du gøre

De er måske ikke så store, men de kræver alligevel forsigtighed. En naturvejleder giver her gode råd til, hvordan du håndterer sommerens hugorme.

Det varme vejr lokker ikke kun vinterblege danskere udenfor - også hugormene vil have en plads i solen.

Men Danmarks eneste giftslange skal håndteres forsigtigt, forklarer naturvejleder Hanne Sofie Schmidt fra Kolding Naturskole:

- Det bedste råd må være, at man skal holde sig væk. Lad være med at pille, selv om det er spændende med sådan en hugorm. Den er kun farlig, når den føler sig truet, så man skal bare blive væk, siger hun til TV SYD.

Hugormen kan kendes på den karakteristiske sorte zigzag-stribe hen ad ryggen. Den findes typisk i klitter og på heder, men kan også findes mange andre steder i naturen eller endda hjemme i haven. Som regel vil den forsvinde af sig selv, hvis den får fred til det, men hvis man skulle være så uheldig at blive bidt, skal man reagere hurtigt.

- Hvis man bliver bidt, skal man søge læge med det samme. Man skal forholde sig i ro, og ikke begynde at løbe rundt, for det får giften til at gå hurtigere i blodbanerne, og den kan ende i organerne, siger Hanne Sofie Schmidt.

Hugormen er farligst for små væsener som for eksempel børn og hunde, fordi mængden af gift, den sprøjter ud, er den samme. En lille hund vil derfor blive mere påvirket af giften end en voksen mand. Naturvejlederen mener dog ikke, der er grund til at gå rundt og være bange for at blive bidt, men hvis man gerne vil holde hugormene langt væk, har hun et godt råd:

- Tramp og lav en masse larm. Så vil den som regel forsvinde uden at nogen er kommet til skade, siger Hanne Sofie Schmidt.

Hvert år bliver ca. 200 danskere bidt af en hugorm, men kun omkring 10 % har brug for at blive indlagt efterfølgende. Der er kun registreret et enkelt dødsfald på grund af hugormebid i løbet af de sidste 50 år.