Sommervejr giver rekordår for koldskål

Varmen og solen giver mejerierne sved på panden. Danskerne spiser koldskål som aldrig før.

Rundt på mejerierne i Syd- og Sønderjylland ruller den ene karton koldskål efter den anden ud af produktionsbå 

ndet, og det går stærkt.

Blandt andet det økologiske mejeri Naturmælk i Tinglev har speeded op for produktionen.

- Vi producerer minimun det dobbelte, af det vi gjorde sidste år, siger direktør og mejerichef Leif Friis Jørgensen til TV SYD.

 

Indtil uge 28 har Arla Foods, der ejer Christiansfeld mejericenter, solgt 11,6 millioner liter koldskål. 39 procent mere end sidste år. Så produktionschefen har en god sommer.

- Vi har haft den bedste sommer i mands minde, og det kan vi se på koldskålsproduktionen, siger Brian Strøger Hansen til TV SYD.

quote

- Vi har haft den bedste sommer i mands minde

Produktionschef Brian Strøger Hansen

Og årsagen er han ikke i tvivl om.

- Det er det gode sommervejr. Vi har jo ikke haft regnvejr i lang tid. Det er simpelthen så vejrafhængigt det her produkt. Står det om i regn i morgen, så stopper koldskålsproduktionen, så kan vi ikke sælge det, for man forbinder det med sommer.

Arla Foods sidder på 90 procent af koldskålsmarkedet, og selvom mejeriet kan levere alt den koldskål, danskerne kan spise, så betyder sommeren også at mælkeproduktionen falder.

- I sommerperioden går det en lille smule ned med produktionsmængden. Folk drikker lidt mindre mælk om sommeren, når det er varmt, og så er de taget på ferien, men det helt store er jo koldskål i den her tid.

Har du mod på at lave din egen koldkål, så er opskriften her

Koldskål

Koldskål
  • 3 pasteuriserede æggeblommer
  • 150 gram rørsukker eller sukker
  • ½ vaniljestang
  • ½ liter kærnemælk
  • ½ liter yoghurt
  • Skallen fra en økologisk eller usprøjtet citron
  • Saften fra ½ citron
  • En bakke jordbær

Ristede havreflager
  • 3 dl. havregryn
  • 2 spsk. honning
  • 1 spsk. smør
  • 1 nip salt

Koldskål
  1. Del vaniljestangen og skrab kornene ud. Mas dem med lidt sukker for at løsne kornene
  2. Kom sukker, vaniljekorn og æggeblommer i en skål
  3. Pisk det til en lys æggesnaps, indtil det meste af sukkeret er opløst
  4. Hæld dernæst kærnemælken i, mens der fortsat piskes og til sidst hældes yoghurten i
  5. Kom citronskal og citronsaft i, og smag til om der skal mere citron i efter ens egen smag
  6. Fjern stilken fra jordbærerne, som skæres i skiver og serveres sammen med koldskålen.

Ristede havreflager
  1. Rist havregrynene på en middelvarm pande. Pas på de ikke bliver for sorte
  2. Når de er nogenlunde ristede kommes først honning i, hvor der røres rundt og dernæst smørret
  3. Tilsæt til sidst salt.

Opskrift fra gastromad.dk