Sparekniven rammer børnepasning

Sparekniven rammer børnepasningen i flere kommuner. I Kolding og Sønderborg varsles lukning af børnehaver - og i Vejle Kommune lukkes flere stor-dagplejer.

Tendensen går igen i hele landet. Allerede nu er flere kommuner i gang med at skrive fyresedler til pædagoger, og det ryster Henning Pedersen, formand for pædagogernes fagforening, Bupl. Han forudser endnu flere fyringer i lyset af regeringens krav om yderligere besparelser i 2012 og 2013.

- Det er katastrofalt. Afskedigelserne kommer efter flere år med hårde besparelser, og nu bliver der flere børn til færre pædagoger, siger Henning Pedersen.
I

Vil lukke tre børnehaver mere

I Kolding Kommune planlægger forvaltningen at lukke yderligere tre børnehaver.

På børneudvalgets møde på mandag skal politikerne overveje, om  tre daginstitutioner mere skal lukkes. Kolding Byråd vedtog mandag aften at lukke daginstitutionen Bøgelund.

De tre daginstitutioner, som står til en lukning, er børnehaven Floravej, Sct. Hedvigsøstrenes børnehave og daginstitutionen Eltang.

I Sønderborg er seks daginstitutioner bragt i forslag til lukning.

Færre børn

 2008 nedlagde kommunerne 239 pædagogstillinger. Det tal steg sidste år til 456 stillinger. I første kvartal af 2010 er 158 pædagogstillinger blevet nedlagt, viser en opgørelse fra Bupl.

Ifølge regeringen vil der over de kommende år være færre børn, og kommunerne kan derfor med god grund bruge færre penge på børneområdet. Men Bupl påpeger, at samlede antal indskrevne børnetal i dagpleje, daginstitutioner og SFO er steget svagt fra 571.014 i 2008 til 571.722 i 2009.

- Selv om børnetallet er faldende, så er der kommet flere børn i institutionerne, og derfor er det så katastrofalt at spare personalet væk. Jeg frygter, at man nu kommer til at skære i forhold til hjælpen til udsatte børn og børn med særlige behov. Det her kan ikke hentes ind ved at tage lidt i åbningstiden eller lignende besparelser. Det har kommunerne allerede gjort, siger Henning Pedersen.

Jene Findahl: Meget presset

Formand for KLs Børne- og kulturudvalg, Jane Findahl (SF), Fredericia, er enig med Bupl.

- Det er helt klart et udtryk for, at kommunerne er meget presset på deres økonomi, og jeg kan ikke umiddelbart se, at det bliver ændret, siger Jane Findahl.