Spildevand i frit fald skal give strøm til Kolding

En ny spildevandsturbine skal forsyne koldingenserne med strøm.

Hvad du skyller ud, kommer tilbage som strøm i kontakten. Det er tanken, når Danmarks første spildevandsturbine indvies lørdag.

Fra Kolding Centralrenseanlæg i Agtrup løber der årligt 11 milliarder liter renset spildevand ned gennem Stenderupskovene og ud i Lillebælt. På sin vej har spildevandet et fald på 35 meter, så vandet løber med en sådan fart, at man kan lave strøm af det. Derfor har BlueKolding, der forvalter Koldings spildevand, placeret en spildevandstubine, der skal udnytte spildevandets fart.

- Vi har simpelthen monteret en turbine, en vandmølle om man vil, inden i det rør, som vandet løber igennem, inden det løber ud på 30 meters dybde i Lillebælt, fortæller direktør i BlueKolding, Per Holm.

Spildevand skal gøre gavn

Projektet med spildevandsturbinen er en del af BlueKoldings strategi, der hedder ’Fra mindre skade til mere gavn’. Normalt går virksomheden efter mindre skade ved at rense spildevandet, så det ikke gør skade på vandmiljøet, men nu vil man altså også have gavn af vandet.

- Det er i virkeligheden både simpelt og oplagt. Vandet løber der jo alligevel, og så kan vi lige så godt udnytte den energi, der er i dets bevægelse, siger bestyrelsesformand i BlueKolding, Tanya Buchreitz Løwenstein.