Spildevand ledt ud i Lillebælt uden ordentlig rensning i 14 timer

Spildevandet fra Fredericia by blev under storbranden den 3. februar ledt direkte ud i Lillebælt efter kun mekanisk rensning.

I 14 timer under branden i Fredericia i begyndelsen af februar blev spildevandet i Fredericia kun mekanisk renset, før det røg ud i Lillebælt.

Det bekræfter Annemarie Gotfredsen, driftschef hos Fredericia Spildevand, til TV SYD.

- Kl. 23 lukkede vi før den biologiske rensning af spildevandet. Kl. 9.00 næste morgen startede vi stille og roligt op igen, og ved middagstid var spildevandsmængden normal igen, fortæller hun til TV SYD.

I sidste uge fortalte vi her på TV SYD om Fredericia Kommunes bekymring over den potentielle miljøskade, de store mængder gødning fra branden kan have for havmiljøet i Lillebælt. Noget af gødningen flød direkte ud i Lillebælt, mens noget søgte mod rensningsanlægget få hundrede meter fra branden.

- Havde vi ligget 2-3 km længere væk, havde vi måske haft mulighed for at lukke nogle pumpestationer ned, men vi lå for tæt på, fortæller Annemarie Gotfredsen og fortsætter:

- Vi havde ikke andre muligheder end at lukke ned for den biologiske rensning af spildevandet, når der kom så store koncentrede mængder på én gang. For at skåne vore bakterier og ikke overmætte dem og dermed risikere at slå hele vores biologi ihjel, lukkede vi ned.

Fredericia Spildevand står over for Naturstyrelsen til regnskab for, hvad de lukker ud i Lillebælt. Allerede dagen efter branden har de orienteret styrelsen om hændelsesforløbet.