TV der bevæger dig

Spis din have

01:15

Tag med naturvejleder Sam Bøgesgaard Sørensen fra Museet på Sønderskov på tur i haven og se hvilke planter, der kan give smag i køkkenet.

Hvilke planter fra haven kan du bruge hjemme i køkkenet? Det ved naturvejlederen. Kom med ham ud i haven.

Selvom man ikke har en decideret urtehave eller grøntsager i haven, så gemmer der sig masser af smag og duft i nogle af de planter, du måske ikke vidste kunne bruges inde i køkkenet.

Vi har været ude i haven med naturvejleder Sam Bøgesgaard Sørensen fra Museet på Sønderskov, som har en masse bud på spiselige ting fra haven.

Rosenblade 

 

Rosengel

  • 100-150 g. rosenblade.
  • Cirka 1,5 kilo lidt umodne æbler, som laves til 1 liter rå filtreret æblemost. Alternativt 1 liter usødet æblejuice. 
  • 8 spsk. citronsaft, eller god æblecidereddike (2 tsk. citronsyre). 
  • Gul melatin
  • 750-800 gram sukker
Vand og citronsaft bringes i kog, rosenbladene kommes i og koges under låg i cirka 5 minutter. Rosenbladene sies fra. Kom den kolde afmålte saft i en gryde, tilsæt geleringspulver med 2 spsk. sukker og bring saften i kog under omrøring. Drys resten af sukkeret i gryden under omrøring, og lad det koge cirka 10 minutter ved svag varme.

Rosen-karamel drys

Rosen og karamelis laves ved at tilsætte cremefarvede roser, og der laves en karamel på panden, tilsæt rosenblade, når karamellen er gylden. Køl karamellen af og knus den i en morter. Rør drysset i igen og server som drys på is.

Rynket rose-eddike

Kom 1 liter eddike, for eksempel hvidvinseddike og 100 gram rosenblade i en tætlukkende beholder, luk låget grundigt, og lad det stå i mindst to måneder.
Eddiken kan bruges efter de to måneder, men efter et år har den nået sit fulde potentiale.

 

Skovsyre

 

Grøn citron-is

Rør 200-300 gram i en liter vaniljeis. Den kan pyntes med skovsyre på toppen.

Pesto

Skovsyren blendes. Tilsæt eventuelt lidt citronsaft, hvis der ikke er væde nok. Bruges som smørelse under oksebryst, sylte eller pulled pork.

Skovsyre- granité

  • 2-3 agurker
  • 10 g spinat
  • 1 dl skovsyreblade uden stilke
  • 25 g vand
  • 25 g rørsukker
  • En knivspids havsalt
  • Saft fra en halv citron
Kog en sirup af 25 gram vand og 25 gram rørsukker.
Riv de to agurker.
Gem væsken i en skål.
Du kan med fordel vride den revne agurk i et viskestykke. De to agurker skal afgive omkring 200 g. væske. Hvis der ikke er nok, kan man bruge en ekstra agurk, så mængden passer.
Kom væsken og alle andre ingredienser i blenderen og blend til en ensartet væske.
Sigt væsken gennem en finmasket sigte. Kom væsken i beholder og kom den i fryseren. Rør i granitéen hver halve time til den rette tekstur er opnået.

Grå bynke

 

  • Bladene kan bruges i salaten. Husk at smage til før servering.
  • Bynke kan svøbes om mørbraden eller stegen før den steges på pande og grillen.
  • Frøene kan tørres og bruges som drys i salaten som urteknas. 

Mynte

 

Myntegele:

  • 100-150 g. mynteblade.
  • Cirka 1,5 kilo lidt umodne æbler, som laves til 1 liter rå filtreret æblemost. Alternativt 1 liter usødet æblejuice. 
  • 8 spsk. citronsaft, eller god æblecidereddike (2 tsk. citronsyre). 
  • Gul melatin
  • 750-800 gram sukker
Vand og vinsyre bringes i kog, myntebladene kommes i og koges under låg i cirka 5 minutter. Myntebladene sies fra. Kom den kolde afmålte saft i en gryde, tilsæt geleringspulver med 2 spsk. sukker og bring saften i kog under omrøring. Drys resten af sukkeret i gryden under omrøring, og lad det koge cirka 10 minutter ved svag varme.

 

 

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden