TV der bevæger dig

Sproget renses for ukrudt

05:15

Her bliver der tænkt over ord, der skal skrives - pæne ord, naturligvis.

1 af 2

Listen over skældsord bliver længere. Nu er der nogen, der går den modsatte vej. De vil forsøge at afskaffe skældsord.

Det er ikke længer nok at sige "dumme svin", hvis man vil udtrykke sin ringeagt over for en person. Yngre danskere bruger fremmedord på fire bogstaver - især indført fra engelsk. Meget få danske børn kan kommunikere på engelsk, men de kender mange engelske ord med negativ betydning, og de kan høres hver dag i skolen.

En spand lort

Skolelærere tilhører den gruppe danskere, som hver dag risikerer at få en spand lort i hovedet, når uvorne unger deler ud af diverse skældsord.

Men nu skal der luges ud i sprogets grimme ukrudt. I en SFO i Askov tager de fat i de mindste klasser. Børnene skal lære at se forskel på pæne sætninger og skældsord.

- Vi laver forskellige aktiviteter med børnene. I vores to afdelinger laver vi forskellige ting, fortæller Beata Fabricius fra Skov-Malt SFO. Børnene i 0 - 1. klasserne udsmykker paptræer med blade, hvorpå børne-grupperne skriver gode ord. 2-3. klasserne maler plakater om venskabets betydning, og børnene hænger værdi-ord op, som børnene har valgt i forvejen. De større børn laver interviews med de andre om, hvordan man kan dyrke sit venskab.

Tal-pænt projektet i ASkov varer i første omgang to uger.

Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden
Hent TV SYDs nye app - seneste nyt lige ved hånden