Stammekrigen i Gråsten slut

Kampen om fredsegen i Gråsten er slut. Sønderborg Kommune har bøjet sig for protester, så stammen fra den fældede eg må blive i Gråsten.

Mellem 600 og 700 gråstenere har skrevet under på Handelsstandsforeningens protest mod, at stammen fra egen skulle bruges til en legeplads i Nordborg.

- Vi er klar til at aflevere egestammen og finder en anden træstamme til naturlegepladsen ved Nordborg sø. Træstammen til legepladsen betaler kommunen, siger formanden for teknisk udvalg i Sønderborg Kommune, Peter Hansen (V).

Plan efterlyses

Kommunen vil nu have et oplæg fra Handelsstandsforeningen om, hvad den vil bruge egestammen til. Den vil også have en garanti for, at projektet ikke bliver en økonomisk belastning for kommunen. Stammen repræsenterer en værdi på 25.000 kroner.

I forvejen har kommunen aftalt, at det ombejlede egetræs krone bliver i Gråsten som fire fortøjningspæle til Gråsten Slotssø.

Fredsegen blev plantet på torvet i Gråsten efter den tyske krigssejr over Frankrig i 1871. Men efter at have prydet centrum af Gråsten i mere end hundrede år, gik der forrådnelse i egen, og den blev fældet.

Egen symboliserer fred.

Kommunen har nu plantet en ny eg på torvet i Gråsten.