Start din egen bedemandsforretning – det kræver ikke engang en rustvogn

Selvom en bedemand skal håndtere nogle af de mest sårbare øjeblikke i livet, så er det utrolig nemt at blive bedemand. Der er slet ingen krav om særlig uddannelse.

Da Katri Søgaard fra Grindsted for fire år siden skiftede sit job som sygeplejerske ud med et job som bedemand skete det fra den ene dag til den anden, og hun er i dag hverken uddannet eller certificeret som bedemand.

For som lovgivningen er i dag, så er der ingen krav om, at en bedemand gennemgår en uddannelse for at få lov til at håndtere de afdøde.

Med sine 16 år som sygeplejerske mener Katri Søgaard dog godt, at hun har de nødvendige kompetencer, men hun er enig i, at der kan være nogle brodne kar i branchen.

Derfor forstår hun godt, at brancheforeningen Danske Bedemænd nu går ud med et forslag om, at der skal laves en statsautorisation for danske bedemænd.

-Jeg er jo selv startet fra nul, det er der i bund og grund ikke noget problem ved. Problemet opstår i det øjeblik, hvor du ikke gør tingene ordentligt, siger Katri Søgaard til TV SYD.

I dag udbyder både Danske Bedemænd og andre private aktører forskellige uddannelser og certificeringer som bedemand, men for forbrugerne er det svært at gennemskue, hvad de indeholder.

quote

Problemet opstår i det øjeblik, hvor du ikke gør tingene ordentligt

Katri Søgaard, bedemand Grindsted

- I mange år har har vi ikke haft nogen regulering af den her branche, og nu trænger vi faktisk til, at få det på en eller anden måde, at vi får en statsanerkendt uddannelse eller en autorisation, der sikrer, at man ikke bare kan åbne en begravelsesforretning, siger Knud Larsen, der er formand for Danske Bedemænd til TV SYD.

Danske Bedemænd har tidligere forsøgt at få politikerne på Christiansborg til at indføre skrappere regler på området, men så længe det ikke sker, er der fortsat frit spil, mener brancheforeningen Danske Bedemænd.