Staten vil sælge campingpladser til private

16 statsejede campingpladser skal sælges til private - heraf to i Varde Kommune, hvor privatiseringen skaber bekymring.

Salget er et krav fra Liberal Alliance, der ellers én gang før har fået nedstemt forslaget, men nu er de kommet i regering, og forslaget er nu med i regeringsgrundlaget. 

I Syd- og Sønderjylland ligger to af de 16 campingpladser, som skal sælges til private: Det drejer sig om Børsmose Strand Camping og Vejers Strand Camping i Varde kommune, og det er noget, der bekymrer de lokale politikere.

- Det handler om den usikkerhed, der er i forhold til, hvad der så sker med området bagefter. Det er det, jeg stiller spørgsmålstegn ved, siger viceborgmester i Varde Kommune, Kjeld Anker Espersen (Soc.dem.), til TV SYD.
 

quote

Jeg frygter, at det kan blive udlagt til nogle formål, som gør, at der bliver spærret for den almindelige offentligheds adgang til området.

Kjeld Anker Espersen (Soc.dem.), viceborgmester, Varde Kommune

På Børsmpose strand camping er der 400 pladser, og på Vejers Strand Camping er der 450. De tjener millioner af kroner ind til staten, men nu skal Naturstyrelsen i gang med salgsarbejdet. Et salg, der kan møde store vanskeligheder. For det gælder for begge campingpladser, at de ligger på arealer, hvor naturen er beskyttet af forskellige love og regler som for eksempel strandbeskyttekseslinie, klitbeskyttekseslinie, fredsskov, fredet areal og så videre. 

- Jeg frygter, at det kan blive udlagt til nogle formål, som gør, at der bliver spærret for den almindelige offentligheds adgang til området, og så frygter jeg også, at der kan ske en lovændring på en række områder, for at det her kan laves til andet end en campingplads, siger Kjeld Anker Espersen.

Bekymring over privatisering af campingpladser

Årsagen til, at der overhovedet findes campingpladser, som er ejet af staten, handler om naturbeskyttelse.

- Plantagerne blev oprindelig lavet for at dæmpe sandflugten, og da det så bagefter blev rart at være herude, besluttede man sig for at prøve at lokke nogle folk herover, som måske kunne skabe lidt omsætning. Det skabte turisme. På et tidspunkt tog staten styringen, og det er så det, der har ført til den situation, vi har i dag, hvor der ligger to statsejede campingpladser i naturskønne omgivelser. Driften af campingpladserne er en integreret del af vores arealdrift, siger skovrider Ulrik Lorenzen fra Naturstyrelsen i Blåvandshuk til TV SYD.

quote

På et tidspunkt tog staten styringen, og det er så det, der har ført til den situation, vi har i dag.

Ulrik Lorenzen, skovrider, Naturstyrelsen Blåvandshuk

Det har ikke været muligt at få en interview med miljøminister Esben Lunde Lasrsen fra Venstre, da han netop nu er i Bruxelles for at forhandle fiskekvoter, men til TV SYD kommer han med følgende skriftlige kommentar:

- Trekløver-regeringen vil sælge statens 16 campingpladser. 14 af de 16 campingpladser er beliggende på arealer, der enten er omfattet af fredskovspligt eller ligger inden for strandbeskyttelses- og klitfredningslinjen, hvor der er forbud mod udstykning. Salg af arealerne kræver derfor en lovændring. Forslag til denne lovændring vil blive fremsat inden for regeringsperioden. 

Ingen af de to forpagtere på campingpladserne ønsker at udtale sig om sagen.